Tommy Blom är död

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Han var en gudomlig människa och en underbar kamrat”

1 av 5

Popartisten och radioprofilen Tommy Blom är död vid en ålder av 67 år.

På söndagen förlorade 1960-talsidolen kampen mot sin cancersjukdom

– Vi är naturligtvis väldigt ledsna, säger sonen Kasper Blom.

Under söndagseftermiddagen dog poplegenden Tommy Blom efter en tids cancersjukdom.

Han somnade in på ett sjukhus i Stockholm och sörjs närmast av hustrun Maj och parets söner, Kasper och Buster.

– Det stämmer att pappa gick bort i dag. Han har varit sjuk en tid men det gick ändå ganska hastigt. Vi är naturligtvis väldigt ledsna allihopa. Den sista tiden var han väldigt trött, säger sonen Kasper Blom.

Nära vännen Lennart Grahn, som spelade med Blom i Idolerna och The Cadillac Band, mottog dödsbeskedet under söndagskvällen.

– Vi har levt intensivt tillsammans sedan 1960-talet. Jag träffade honom i måndags och är så glad över att vi fick kramas, skratta och gråta en sista gång. Det var faktiskt jag som grät mest, Tommy skrattade in i det sista. Jag sörjer något oerhört. Han var en gudomlig människa och en underbar kamrat, säger han.

Stor flickidol

Tommy Blom slog igenom i Tages, en av Sveriges största popgrupper på 1960-talet.

Som sångare och frontman i bandet – känt för hitlåtar som ”In my dreams” och ”Sleep little girl” – blev Blom snabbt en stor flickidol. Han och Hep Stars Svenne Hedlund var två av landets största popstjärnor.

– Vi ställdes ofta mot varandra i tidningar och så men i själva verket var vi otroligt bra kompisar redan då. Även om jag visste att han var sjuk känns det oerhört sorgligt att han nu är borta. Man håller liv i hoppet men tyvärr räckte det inte. Jag kommer alltid minnas honom som den glada gamängen han var, säger Hedlund.

1968 lämnade han Tages för att satsa på en solokarriär.

Men han var inte bara känd för sin sångröst.

Under 14 år, med start i början av 1990-talet, var han programledare på Vinyl 107 där han spelade musik från 60-talet. Han sparkades under uppmärksammade former 2008 men gjorde comeback tre år senare.

”Det är så sorgligt”

I början av 2000-talet turnerade han även tillsammans med de andra 1960-talsikonerna Lalla Hansson, Lennart Grahn och Svenne Hedlund som bandet Idolerna. De utsågs bland annat till Årets Svensktoppsartister 2001 och gjorde ett bejublat framträdande i SVT:s ”Allsång på Skansen” 2010 när de spelade hitlåten ”Här kommer kärleken”.

– Det är väldigt sorgligt vad som har skett. Jag visste att han varit allvarligt sjuk en tid, men ändå är det så sorgligt. Jag kommer minnas honom som en oerhört positiv och levnadsglad människa. Han visste om att det var en tidsfråga hur länge han skulle klara sjukdomen. Jag hoppas bara att han inte hade några svåra smärtor på slutet, säger Lalla Hansson.

Under 2000-talet var Tommy Blom även medlem i The Cadillac Band, som spelade musik från 50-, 60- och 70-talen.

Tommy Blom blev 67 år gammal.

Publicerad: