”Jag bor i träningskläder”

avPamela Bellafesta

Publicerad:
Uppdaterad:

Exklusiv intervju med Alexander Wang

Från hajpat underbarn till framgångsrik designer - både i eget namn och för prestigevarumärket Balenciaga. Nu tar han sig dessutom an H&M:s tionde designsamarbete. Theyouways modechef Pamela Bellafesta har fått en exklusiv intervju med Alexander Wang.

Det gick ett sus genom modevärlden när det stod klart att Alexander Wang skulle ta över stafettpinnen på Balenciaga. Valet av kreativ chef var otippat - hur skulle de unge amerikanen klara av att leva upp till förväntningarna? Mycket bra, visade det sig förra året när han premiärvisade sin första kollektion för det anrika modehuset och recensionerna blev övervägande positiva. I snart två års tid har han pendlat mellan våningen i hippa New Yorkstadsdelen Tribeca och ett femstjärnigt hotell i 16:e arrondissementet i Paris och växlat fokus mellan sitt eget familjeföretag och företagsjätten Kerings Balenciaga.

Vilken är den största skillnaden mellan att jobba för ditt eget märke och Balenciaga?

- På Alexander Wang är det upp till mig att sätta mina egna regler och koder. Sedan jag började med märket har det utvecklats enligt min magkänsla och mina instinkter, vi har gått vår egen väg och fattat egna beslut om vår framtid. På Balenciaga finns det sedan länge etablerade koder. Där är min roll att driva dessa koder framåt och göra märket relevant både idag och för framtiden. Skillnaden mellan de två är mycket distinkta och det hjälper att märkena är baserade i två mycket olika städer.

Hur hinner du med allt?

- Jag har ett fantastiskt team som jag litar på. Det är de magiska medarbetarna bakom som gör att allt kan hända. Min telefon är ett viktigt redskap och min tankeprocess är snabb så om jag inte skriver ner mina ideÌer direkt glömmer jag dem fem minuter senare. Jag har sagt till min personal att jag kommer mejla klockan tre eller fyra på morgonen, men jag skickar mejlen bara så att ideÌerna ska finnas där, det är allt.

Nu har du dessutom designat en kollektion för H&M, var har du hittat din inspiration till den?

– Personligen så bor jag i träningskläder och har alltid något slitet sportplagg som en del av min vardagsoutfit. När jag designar är sport en del av min naturliga tankeprocess och jag har alltid velat skapa en kollektion helt inriktad på prestanda, med plagg som kan bli burna både på gymmet och på gatan. Det här samarbetet med H&M var det perfekta tillfället för just det. För mig var det också viktigt att komma fram med något helt nytt och även skilja ut mig från H&M:s tidigare designersamarbeten.

Varför kallar du kollektionen för "Sports at night" ?

- Jag fick idén i ett tidigt skede. Det här är funktionella träningskläder, men de är mångsidiga och går att bära på en middag eller på en klubb. Precis som när du tränar, svettas du när du dansar och jag älskar de reflekterande effekterna på plaggen!

Vilket plagg i kollektionen är du mest stolt över?

Wangs personliga favorit från kollektionen

- Jag är stolt över hela kollektionen, men om jag är tvungen att plocka ut ett plagg skulle det vara den svarta, vadderade tröjan med ett krokodilmönster i 3D. Jag älskar hur man kan använda en ny teknik för att skapa någonting riktigt modernt.

Vad lärde du dig under processens gång?

- Jag har nog aldrig gjort etiketter med så mycket information på tidigare! "Sports at night" handlar om funktion och står det att ett plagg är vattentätt så måste det vara det. Vi har arbetat med många nya tekniker när vi producerat den här kollektionen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mode