Rockbjörnen har en ny herre på täppan

NÖJE

Markus Larsson hyllar Håkan Hellström som nu är störst i prisets historia

1 av 3
Kung hellström Håkan Hellström klättrade förbi Per Gessle och är nu den mest prisade artisten i Rockbjörnens historia. Foto

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ...

14 statyetter.

Inte ens Per Gessle har fler.

Nu är Håkan Hellström den störste i Rockbjörnens historia.

Ja, vem annars?

Håkan Hellström har slipat på sina konserter sedan år 2000. Live­ryktet är i dag så grund­murat att fansen inte törs missa honom.

Varje turné kan innehålla en ny Hultsfred 2005, ett knökfullt Mejeriet i Lund 2008, avslutningen av Peace And Love-festivalen 2009, Way Out West 2010.

Att han blir Årets manliga liveartist, får dela en björn med Veronica Maggio för Årets svenska låt och, vilket kanske var givet på förhand med tanke på magnituden, belönas för Årets livekonsert för rekordspelningen på Ullevi bygger på frukterna av en 14 år lång karriär.

Ingen trodde att det här skulle vara så länge eller gå så långt, allra minst Hellström själv. De senaste årens konserter har alltid kulminerat med balladen ”Du är snart där” och att publiken skriker textraden ”Håkan, du var bättre förr”.

Men siffrorna säger precis tvärtom.

På Spotify är fyra av de fem mest strömmade av Hellströms låtar från senaste albumet ”Det kommer aldrig va över för mig”. En konsert utan titelspåret eller ”Valborg ” eller ”Du kan gå din egen väg” känns lika märkligt som om Hellström skulle hoppa över ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”.

Den aktuella versionen av Rockbjörnen har en yngre publik än tidigare. Det är ingen hemlighet och ytterst medvetet. Vi har i flera år märkt att intresset för priset är störst bland ungdomar.

Och resultatet är rätt intressant.

Inom den populäraste formen av main­stream regerar etablerade stjärnor från 2000-talet som Håkan Hellström, Veronica Maggio och Sabaton.

På den andra finns nya artister som lyckas bygga ett engagemang via sociala medier och slå igenom med en hastighet som pr-nissarna på skivbolagen bara kunde drömma om för några år sedan.

Ja, jag talar om The Fooo. Tre björnar, inklusive en för Årets livegrupp. Ett pris de snodde framför näsan på exempelvis Kent?

H-h-h-h-h-h-mmmmmmmm.

Att The Fooos fans The Foooers blev Årets fans – har en mening på svenska någonsin innehållit lika många o:n som den här? – är logiskt. De har legat i.

För övrigt är hyper­talangen Zara Larsson ett annat tecken i tiden.

Hon har nu vunnit tre björnar utan att ha släppt ett album.

Och förhoppningsvis kommer r’n’b eller hiphop representeras med fler namn på vinnarlistan än John Legend i fram­tiden.

Efter rekordkonserten på Ullevi funderade Håkan Hellström över vad han skulle göra nu. Den som står på toppen kan bara se nedåt.

I fotoboken ”Håkan på Ullevi” jämförs upplevelsen med att hoppa 2.42 meter i höjd.

Att locka 69 349 personer till Nordens största konsertarena och att lyckas vinna totalt 14 Rockbjörnar är kanske som Patrik Sjöbergs gamla rekord.

En svensk artist gör det bara en gång.