Tv-profil anklagas för bedrägeri: ”Andra måste varnas”

Uppdaterad 2018-11-27 | Publicerad 2018-02-22

En svensk tv-profil driver en hälsoverksamhet.

Men enligt uppgifter till Nöjesbladet har tv-profilen blåst deltagare på stora summor pengar.

– Jag tänker på honom och på pengarna han har stulit från mig när jag somnar och när jag vaknar, säger en person, som har polisanmält mannen för bedrägeri.

Uppdatering: Minuter före Nöjesbladets publicering av artikeln och efter att ha sökt profilen vid upprepade tillfällen, betalar han de pengar han är skyldig en av uppgiftslämnarna. Detta efter två månaders påtryckningar från uppgiftslämnaren.

En svensk man, som blev känd genom sin medverkan i ett stort program på tv, driver ett hälsohem för de som vill få en sundare livsstil.

Nu vittnar flera personer om hur han har använt sin verksamhet till att svindla dem på pengar.

– Han är en typisk ”hustler”. Han spelar snäll och tillmötesgående i sms och mejl och låtsas som att han gör rätt för sig, men han bara slingrar sig. Han är väldigt manipulerande. Jag tycker att han är obehaglig, säger en kvinna.

Hon vann en plats på hälsohemmet genom en tävling på sociala medier. Depositionen, ett femsiffrigt belopp, behövde mannen däremot få in på sitt konto omgående.

– Jag skulle få tillbaka den bara någon månad senare, så efter att ha pratat med min man tyckte vi att det skulle vara värt det.

Men så hörde tv-profilen av sig igen. Han hade glömt nämna ytterligare en deposition om ännu ett femsiffrigt belopp. Den summan skulle hon få tillbaka efter sitt deltagande.

– Det var så himla bråttom med betalningarna. Den depositionen skulle vara för att täcka aktiviteterna. Han förklarade att man brukar hitta på olika saker, som biopremiärer och föreläsningar som ibland måste ställas in med kort varsel för att deltagarna inte orkar vara med. Där och då tyckte jag att det kunde låta rimligt.

”Andra måste varnas för honom”

Tredje gången som mannen hörde av sig började hon ana oråd.

– Nu skulle jag lägga ut pengar, ännu ett femsiffrigt belopp, för en plats som blivit över efter att en annan deltagare hoppat av och för att få tillbaka dem senare. Då fick jag nog. ”Nej tack”, sa jag.

Den första depositionen har hon inte sett till, trots upprepade löften från mannen. Och något hälsohem tänker hon inte vara med på då förtroendet för honom är förbrukat, menar hon. I stället anmäler hon mannen för bedrägeri. I polisanmälan, som Nöjesbladet har tagit del av, framkommer det att såväl hennes privatekonomi som välmående har blivit lidande.

– Jag kommer väl aldrig få tillbaka mina pengar, det har jag förstått. Men nu handlar det bara om att sätta stopp för honom. Det här har verkligen påverkat mig. Tilliten, bland annat. Tilliten till andra personer är ju inte densamma. Och jag tänker på honom och på pengarna han har stulit från mig när jag somnar och när jag vaknar. Andra måste varnas för honom.

”Alla varningsklockor ringde”

En annan uppgiftslämnare vittnar om en liknande historia.

– Plötsligt fick jag ett mejl om att jag måste betala en deposition på flera tusen. Det kändes sådär, men då var jag ju redan inne i cirkusen på något sätt. Alla varningsklockor ringde, men jag ville det här så mycket att jag bortsåg från det, säger hon.

Hon deltog i tv-profilens verksamhet för ett par månader sedan, men fick tillbaka depositionen först långt senare och efter många påtryckningar. Kvinnan riktar även skarp kritik mot själva hälsohemmets upplägg. Löften om till exempel gästföreläsningar infriades aldrig. I stället visades Youtube-klipp. Till slut fick de nog. Mitt under en utflykt till Stockholm, och med bara några dagar kvar av vistelsen, valde samtliga deltagare att hoppa av.

– Allt eskalerade under de här veckorna. Folk blev irriterade och vi kände oss så otrygga att vi checkade ut från hotellet mitt i natten och drog tillbaka. Situationen var så absurd och ingenting var vad det skulle vara. Alla utom två lämnade nästa kväll. De andra två åkte dagen därpå.

Banken uppmanade att polisanmäla

Ytterligare en person uppger att tv-profilen är skyldig henne närmare 90 000 kronor, efter att ha övertygat henne att lägga ut pengar för tomma platser. Pengarna skulle hon få tillbaka med god ränta. Allt hon har fått är depositionen om ett fyrsiffrigt belopp. Hon har, på bankens inrådan, polisanmält innehavaren till det konto hon fört över pengarna till. Kontoinnehavaren är en annan person än tv-profilen. Polisanmälan, som Nöjesbladet har tagit del av, har lagts ner på grund av bristande bevisning.

Ansvariga för den anläggning som mannen hyrde in sig vid under 2017, tar avstånd från verksamheten. De poängterar för Nöjesbladet att de aldrig haft ett samarbete med profilen, vilket han ska ha gett sken av i sina kanaler. Efter att ha fått in flera klagomål valde man i slutet av förra året att agera mot profilen. Från årsskiftet har han inte tillåtits hyra in sig i deras lokaler längre.

Nöjesbladet erfar att tv-profilen numera har flyttat sitt hälsohem till annan ort i Sverige.

Tv-profilen: ”Jag är ingen dålig människa”

När Nöjesbladet når tv-profilen på telefon medger han att vissa felaktigheter har förekommit, men hävdar att han alltid gör rätt för sig och betalar tillbaka de pengar han är skyldig i slutänden.

– Jag har haft det tufft, jag har gjort fel i vissa situationer, men jag är ingen dålig människa. Jag försöker inte lura någon eller äta upp någons pengar, säger tv-profilen och vill inte kommentera ytterligare.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln