Kellerman: Därför lägger jag ner Rocky

I dag publiceras Rocky för sista gången.

Under 20 år har Martin Kellerman, 44, skildrat sitt liv genom den vardagskloka hunden – men nu är det dags att lägga av.

– Jag tycker inte om när jag måste göra något som jag inte vill, säger han till DN.

Det hela började när Martin Kellermans, då ung serietecknare, första Rocky-seriestripp publicerades i Metro 28 mars 1998.

Sedan dess har svenska folket tagit den filosoferande och stundtals nervige Rocky till sitt hjärta. De senaste 14 åren har serien kunnat läsas dagligen i Dagens Nyheter och Rocky har också publicerats i Aftonbladet.

”Serierna slukar allt”

Men nu är det slut – 20 år senare.

– Frågan är väl snarare varför jag hållit på så länge, säger Martin Kellerman till Dagens Nyheter.

Under lördagen publiceras den sista seriestrippen av Rocky, som beskrivs som serietecknarens offentliga dagbok.

Kellerman berättar i intervjun att han kom till en punkt då det bara kändes jobbigt att teckna serien. Istället började han att fokusera på att bygga saker.

– Jag tycker inte om när jag måste göra något som jag inte vill. Serierna slukar allt, man går bara och tänker på det där hela tiden. Istället ville jag tänka ut nya saker att bygga, säger han till DN.

Förlaget: En ynnest

Under många år har Kellerman arbetat vid Kartago förlag.

– Det har varit en stor glädje och ynnest för oss på Kartago att få jobba med Rocky under så många år, och det känns vemodigt att ta farväl. Samtidigt ser vi fram emot att se vad Martin tar för väg framöver, och vi önskar honom all lycka, säger Thomas Olsson, förläggare, i ett pressmeddelande.

I år kommer förlaget att ge ut den sista och 34:e boken i seriesamlingen.

Aftonbladet har utan framgång sökt Martin Kellerman.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN