Glans glänser på sin galna ”världsturné”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skämt om allt från ”På spåret” till för tidig utlösning

1 av 2 | Foto: MARCUS ERICSSON
Johan Glans ”World tour of the world”.

Man skrattar oavbrutet i 90 minuter.

Få kan som Johan Glans göra galet träffsäkra, roliga och oväntade iakttagelser kring saker i vardagen. Om allt från ”På spåret” och Lucia-firandet, till för tidig utlösning.

Det började med en ”världsturné” i Skåne. Fortsatte med en ”världsturné” i Skandinavien för fyra år sedan, som jag gav fem plus i betyg. Kanske är det de skyhöga förväntningarna den föreställningen nu har skapat, som gör att jag håller igen och ”bara” ger fyra plus den här gången.

För i kvalitet är skillnaderna marginella. Det skrattas oavbrutet nu också.

Det här är en ”världsturné” som, egentligen, redan har ägt rum. Johan Glans åkte till tio städer på trettio dagar och uppträdde på små komediklubbar. Vi får se korta ögonblick, men framför allt höra en del sanslöst roliga berättelser om språkförbistringar och kulturklyftor när Glans besökte Dublin, Amsterdam och andra städer.

Träffsäkert, oväntat, roligt

Annars är det en show där Glans, precis som förra gången, enormt skickligt skapar illusionen av att han bara står där och pratar fritt ur hjärtat och så kommer han plötsligt av en slump på något annat och så pratar han om det i stället.

Tänker inte förstöra publikens upplevelser genom att avslöja några skämt i förväg. ”På spåret”, Lucia-firandet, Glans eget äktenskap, han gifte sig nyligen, snuskprat i sängen och för tidig utlösning, hotellupplevelser och det faktum att Christer Sjögren går på batteri (!) – det är bara några av väldigt många fler ämnen.

Väldigt få av skämten kring allt detta är förutsägbara. De flesta är galet träffsäkra, roliga och oväntade. Väldigt få skulle kunna sy ihop dem så skickligt som Johan Glans, så att publiken skrattar i 90 minuter. Högt och oavbrutet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN