Musiken mobiliserar när det verkligen gäller

Nästa vecka avgörs något världsviktigt i USA. Rihanna, Alicia Keys, Katy Perry och R.E.M. tar till olika knep för att påverka presidentvalet.

”Jag lyssnar inte på politiker. De gör ju ändå ingenting.” Hur många gånger har det muttrats av någon som sämst nog inte tänker rösta? Vem lyssnar folk på? Rihanna, Bruce Springsteen, R.E.M,

Alicia Keys, Katy Perry och Lady Gaga, till exempel. Tur att just de lyfter fram politiken.

Om bara fyra dagar avgörs det om 320 miljoner amerikaner får sin första kvinnliga president, en som är för jämlikhet och mot vapenvåld – eller ska ledas av en företagsjätte som är rasist, sexist och vill bygga en mur mot Mexiko. Ett enkelt val, enligt mig. Men alla har inte bestämt sig än, så nu kommer artisterna till undsättning.

Rihanna visade nyligen sin åsikt, i Hillary Clinton-tisha framför paparazzis. Den redan kända Clinton-supportern Katy Perry klädde ut sig till demokraten på Kate Hudsons halloweenfest. Bilderna nådde nätet, så i bästa fall inspireras röstberättigade fans.

Gaga hajpar Clinton på Instagram, med orden ”det här landet behöver lite rock’n’roll” och Alicia Keys håller brandtal för kärlek, förening och Clinton i en viral kampanj. Springsteen säger att Donald Trump ”undergräver hela den demokratiska traditionen”, medan Neil Young, Queen och R.E.M. har sagt ifrån då Trump använt deras musik offentligt.

R.E.M. bidrar även med en osläppt liveversion av ”World leader pretend” till kampanjen ”30 days,

30 songs”. Det musikaliska försöket att peppa folk att rösta till Trumps nackdel är värt att kolla in. Vissa riktigt bra låtar ur olika genrer ingår, varav flera listar republikanens stora nackdelar.

Death Cab for Cutie, Moby, Aimee Mann och svenska Tove Lo-kollegan Ledinsky är med. Hans myspoppiga Beck-pastisch ”Donald Trump makes me wanna smoke crack” handlar inte om droger, utan om känslan av att ge upp.

Kommer dessa musiker verkligen att påverka siffrorna? Blir Clinton en utmärkt president? Det vet varken jag eller ovan nämnda, men jag diggar strategin att hissa Clinton för att inte låta en hysterisk, rasistisk man greppa maktposten. När det verkligen gäller, mobiliserar musiken. Tack, ni som drar ert strå! Det är coolt att rösta.

ANNONS