SVT Barn (fd Barnkanalen)

Barnkanalen byter kön på karaktärer

Av: 

Linnéa Borgert

NÖJE

”Du kan vara vild och busig oavsett vem du är. Det är inte reserverat för killar”

”Mästerflygarna” är ett av programmen som berörs.
”Mästerflygarna” är ett av programmen som berörs.

Barnkanalen vill inte bara ha killar i huvudrollerna.

Därför väljer de ofta att köna om karaktärer när de dubbar utländska serier. Ett exempel är ”Mästerflygarna”, där röda flygplanet Jett har gjorts om till tjej.

– Där hade vi det som ett krav. Hade vi fått ett nej hade vi tackat nej till serien, säger Pontus Torpvret, kanalens inköpschef.

I originalet ”Super wings” är huvudkaraktären ”Jett” en pojke, men i svenska ”Mästerflygarna” är samma karaktär en tjej.

Ett annat exempel är den vilda monstertrucken Linn i serien ”Full fart i verksta”, som i originalversionen är en kille som heter Ted.

SVT:s Barnkanalen har under de senaste tre åren börjat byta kön på animerade karaktärer i inköpta serier, vilket Medierna i P1 var först med att uppmärksamma.

Ofta handlar det om karaktärer som är djur, maskiner eller olika typer av farkoster.

– Det känns som att det är alla barnkanalers plikt att visa att man är precis lika mycket för tjejer som killar. Det ultimata målet är 50/50, säger Pontus Torpvret, inköpschef på Barnkanalen.

”Vill få fram vanliga starka tjejer”

Men det handlar inte bara om att ge hälften av huvudrollerna till tjejer, menar Pontus Torpvred. Det handlar också om vilken typ av karaktärer tjejer får.

– Det vi framför allt är ute efter är att få fram tjejer som är starka. Vanliga tjejer om man säger så. Tjejer som klättrar i träd, tjejer som bygger lådbilar och tjejer som går på upptäcksfärd. Som tjejer faktiskt gör i vanliga livet. Samtidigt är vi måna om att lyfta fram mjuka killar också, säger han.

Cirka 70 procent av Barnkanalens material köps in från utlandet. Att hitta starka kvinnliga huvudkaraktärer kan vara en utmaning.

– Traditionellt är det ofta att tjejer ska vara ordentliga. Tjejer får ofta en roll att påpeka vad som är okej och vad som inte är okej, medan killarna tenderar att vara fria, vilda och busiga. Det är där vi gärna vill komma ett steg längre: Du kan vara vild och busig oavsett vem du är. Det är inte reserverat för killar, säger Pontus Torpvret.

”Säger de nej så säger vi nej”

Det är inte alltid Barnkanalen får igenom sina önskemål att köna om karaktärer.

– Det finns vissa hinder. Ofta baserar sig de här serierna på redan befintliga karaktärer eller på någon producents originalidé. Ibland är det inga problem och ibland ifrågasätter de enormt och förstår inte alls vad vi vill nå, men det är väldigt olika från land till land, säger Pontus Torpvret.

Vad händer om de säger nej?

– Till exempel ”Mästerflygarna”, där hade vi det som krav. Hade vi fått ett nej hade vi tackat nej till serien. Vi har redan serier med både flygfarkoster och andra farkoster som är killar. Vi kände att vi inte kan ha en till sådan serie. Så säger de nej så säger vi nej, eller så tar vi oss en extra funderare på varför vi vill köpa serien.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT Barn (fd Barnkanalen)

SVT, Sveriges Television