Våldtogs som barn

NÖJE

Idol-Jessica: Jag trodde att det var mitt fel

1 av 3 | Foto: skämdes och Teg i 9 år Jessica Myrberg önskar att hon hade vågat berätta om våldtäkten direkt. "Jag trodde att jag skulle komma över det på egen hand. Men det gör man inte."

GÖTEBORG

Jessica Myrberg, 22, teg om våldtäkten i nio år. I stället skrev hon dagbok och gjorde musik av texterna.

Som Idol-Jessica väljer hon att berätta för att hjälpa andra.

- Man kommer inte över det på egen hand.

En sommarkväll mellan sjätte och sjunde klass blev Jessica Myrberg våldtagen på väg hem från en kompis.Det hände på en skogsstig vid sidan om vägen, inte långt från där hon bor idag.

Hon kommer varken ihåg mannens ansikte eller ålder. Bara blodsmaken i munnen från hans hand när hon bet. Och känslan; att det gjorde ont någonstans i kroppen. Först efteråt förstod hon var någonstans det gjorde ont.

Hon var bara tretton år då. En liten tjej som inte visste vad en våldtäkt var. Därför berättade hon inte för någon eller gjorde en polisanmälan.

-Jag skämdes och trodde att det var mitt fel. Ett år senare försökte jag berätta för mamma, men i sista sekunden ångrade jag mig.

Hamnadei depression

Så småningom vågade hon prata med en tjej som Jessica visste också hade blivit våldtagen. Men tjejen höll inte tyst och ryktet spreds snabbt.

-Många frågade mig rakt i ansiktet, utan att respektera mina känslor. Det gjorde det ännu svårare. Jag teg och hamnade i en depression. Men jag ville skona mamma från det som hänt. Vi har alltid varit nära, det här var det enda hon inte visste om mig, säger hon.

"Bra att hon går ut nu"

På hösten efter våldtäkten lärde Jessica känna Jannika Lindblad som idag är hennes bästa vän. När ryktet började gå var hon en av få som Jessica pratade med.

-Det är jättebra att hon går ut nu. Kanske kan det vara ett sätt för henne att bearbeta, samtidigt som det kan hjälpa andra, säger Jannika Lindblad.

Under Idol-finalen fick Jessica höra att någon som gick på hennes skola tipsat en tidning.

-Jag blev jätterädd att det skulle komma fram i media eftersom jag inte ville ha sympatiröster.

Men det gjorde att hon äntligen berättade för sin mamma.

-Jag ville inte att hon skulle läsa det i tidningen.

När hon åkte ur Idol bestämde hon sig för att öppet prata om våldtäkten. TV 4:s pressansvarige Lili Assefa säger att Jessica fick hjälp av en psykolog under inspelningen av Idol.

-Vi kände till att detta hänt Jessica och har erbjudit henne all hjälp och det stöd hon vill ha, precis som vi gör med alla idolerna, säger Lili Assefa.

Vill hjälpa andra

I dag önskar Jessica att hon vågat berätta på en gång.

-Jag trodde att jag skulle komma över det på egen hand. Men det gör man inte, säger hon.

Varför vill du berätta nu?

-Jag vill utnyttja min offentlighet på ett bra sätt och uppmana tjejer som utsätts att polisanmäla. Man klarar inte av att gå vidare helt ensam.

Jessica säger att det tog alltför många år innan hon mådde bra.

- I dag är jag stark. Jag tror det är på grund av det jag varit med om.

Malin Nord, Susanne Nylén