”Som en jävligt dålig bakfylla”

NÖJE

Nu berättar Lasse Kronér om sin svåra kroniska värk

1 av 4

KUNGSBACKA. Hans egen gitarr rammade huvudet och skallbenet sprack.

Nu berättar Lasse Kronér om den svåra smärtan som plågade honom under årets ”Doobidoo”-inspelning.

– När värken kommer kan jag inte göra någonting, säger programledaren.

Det är mitt under ännu en succésäsong av SVT-succén ”Doobidoo”. En säsong som började med att programledaren satt på landet och skrev manus – sjukskriven.

Då, i början av sommaren, ville han inte kommentera.

Nu, på hemmaplan på ett väldesignat fik mitt i Kungsbacka, berättar Lasse Kronér, 44, för första gången vad som ligger bakom sjukskrivningen.

Och det är olyckan från 1998 som fortfarande spökar.

Kronér spelade med sitt dåvarande band Triple & Touch när han fick sin egen gitarr i huvudet och spräckte skallbenet.

– Det förstod jag inte då, men det blev whiplash-skada. Jag visste egentligen inte vad huvudvärk var innan. Nu kunde jag inte göra någonting. Inte resa mig ur sängen. Det var en jävla jobbig tid, säger Lasse Kronér.

Extrem värk

Efter att ha hållit smärtan i schack under en lång tid har den plågande värken kommit tillbaka.

– Jag har varit inne i en ganska lång sjukskrivning där det finns saker som är relaterat till skadan. De gånger jag blir påmind får jag extrem huvudvärk och kan inte göra någonting. Det är som en jävligt dålig bakfylla och jag kan inte tänka mig annat än att det kommer från olyckan, säger han.

Skadan tvingar Kronér att hålla igång fysiskt.

– När olyckan hände fick jag ändra väldigt mycket för att få ordning på mig själv. Jag började träna och gör fortfarande. Spinning är min grej och så fort jag får huvudvärk nu så kör jag ett snabbt pass. Då tar det bort värken.

Nu är han sjukskriven fram till början av november.

Men att bli helt fri från värken har han räknat bort.

Ska hålla sig aktiv

– Den kommer säkert komma och gå resten av livet. Absolut. Jag ser inte hur jag ska bli av med den, förutom att träna och försöka vara aktiv, säger Kronér om sin kroniska skada.

Incidenten har inte bara märkt honom för livet. Den blev också slutet på den karriär han byggt upp tillsammans med Triple & Touch.

Bandet hade planerat sin första egna show på Cirkus i Stockholm. När Kronér efter sex månader inte såg något slut på den molande huvudvärken tvingades han kasta in handduken.

Sa upp sig

– Vi hade längtat efter att göra det där. Men jag skulle skriva mycket av materialet och ju närmare vi kom kände jag: ”jag fixar inte det här”. Jag fick säga upp mig.

Beslutet var tufft.

– Det var faktiskt en jävla jobbig tid. Det är som när man älskar en tjej och hon sticker – då är du inte klar med det. Jag var inte färdig med Triplarna och det var verkligen tungt att sluta.

”Mer bus nu”

Men Kronér kom igen. Först fem år med ”Bingolotto” och sedan vidare till det egna lekprogrammet ”Doobidoo”.

Som fortfarande utvecklas.

– Vi kör lite mer bus nu och det är en medveten förändring. Vi har ju tittat på lite andra saker man kan göra längre fram när ”Doobidoo” är klart. Då kanske det dyker upp något program där jag ska göra andra saker. Det är ett litet test för mig, säger Lasse Kronér.