Dottern om sorgen efter Michael Nyqvist

”Man väntar på att man ska förstå – tror inte det händer”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Sommaren 2017 gick skådespelaren Michael Nyqvist bort i lungcancer, blott 56 år gammal.

Under torsdagen, det som skulle blivit hans 58:e födelsedag, delades de första priserna i hans minnesfond ut.

– Det går upp och ned. Man väntar på att man ska förstå, men jag tror inte att det händer. Man får lära sig att leva med det, säger dottern Ellen Nyqvist, 27, om saknaden efter sin far.

Vi träffas på anrika Confidencen, i Ulriksdals slottspark strax utanför Stockholm, i samband med den första prisutdelningen från The Michael Nyqvist Foundation, minnesfonden som grundats i hans namn.

På plats är även Ellens bror Arthur, 22, och hans mamma, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, 49, gift med Michael sedan 1998.

– Vi är här för att det är Sveriges äldsta teater och så hade vi minnesstunden efter begravningen för ”Micke” här, säger Catharina.

Trots att han gick bort alldeles för tidigt, hann ”Micke” Nyqvist bli en av landets allra folkkäraste skådespelare. Lukas Moodyssons ”Tillsammans”, Kjell Sundvalls ”Grabben i graven bredvid”, Kay Pollaks ”Så som i himmelen”, Millennium-serien, ”Den allvarsamma leken” och internationella storfilmer mot Tom Cruise och Keanu Reeves är bara några av närmare hundra film- och tv-roller.

Han blev också extra älskad för att han alltid hade tid att prata med folk och var genuint intresserad. Av såväl journalister som intervjuade honom, som fans som stoppade honom på gatan.

– Vi visste ju att han var omtyckt och hade många vänner, men hade inte förstått att det var många andra som tyckte om honom. Det märks på graven, det är nya blommor där hela tiden. Det känns fint, säger Ellen, och fortsätter:

– Många skriver fina saker på Facebook. Man får massor av meddelanden och det är bara kärlek.

Hur har tiden varit efter hans bortgång?

– Det har varit jättesvårt. Det är inte så mycket mer man kan säga, säger Catharina.

Michael Nyqvist drabbades av lungcancer ungefär ett år innan han gick bort. Trots sjukdomen fortsatte han att arbeta.

– Han förstod inte att han skulle dö. Man måste ju ha hopp, annars orkar man inte leva i det läget han var, säger Catharina.

”Livet går vidare”

Hon är sedan åratal en av landets mest flitigt anlitade scenografer. Nu senast har hon jobbat med Tuva Novotnys filmatisering av Fredrik Backmans succéroman ”Britt-Marie var här”, med Pernilla August i huvudrollen. Den har premiär efter nyår.

– Livet går vidare. Att jobba i en bransch där man känner folk blir också en slags trygghet. Jag har jobbat med den filmen och så en del reklamfilmer.
Sonen Arthur pluggar i London. Det har även Ellen gjort tidigare.

– Jag utbildade mig till produktdesigner och blev färdig ungefär samtidigt som pappa gick bort.

Hon har återvänt till Stockholm och frilansar och har redan vunnit en tävling om att utforma vinnarpriserna till Formel E, en ny stor racingserie. Och så har hon utformat priserna som delas ut i pappans minnesfond.

Hur orkade ni dra igång en minnesfond mitt i allt sorgearbete?

– Man börjar göra saker och så tänker man många gånger: Det här var dumt. Men när man väl drar igång det på allvar, får man kraft att genomföra det, säger Catharina.

– ”Micke” hade så oerhört många projekt på gång. Han ville undervisa, han ville regissera, han ville berätta historier som berör och kan förändra människors liv.

1 av 4 | Foto: Jerker Ivarsson
Michael Nyqvists dotter Ellen och änka Catharina.

Fick pris till Michael Nyqvists minne

Nu stöttar minnesfonden institutioner och skådespelare som verkar i Michael Nyqvists anda.

Prisutdelare var Alexandra Pascalidou och Anthony Edwards, känd som ”Goose” i ”Top gun”. Han och ”Micke” blev bästisar när de gjorde en tv-serie ihop i USA, nu sitter Edwards i minnesfondens styrelse.

Första årets pristagare var Arabiska teatern i Stockholm och skådespelerskan Vicky Krieps. De får, förutom Ellen Nyqvists skapelser, 50 000 respektive 30 000 kronor. Priserna togs emot av teaterns konstnärliga ledare Helen al-Janabi och Vicky Krieps far, som flugit till Stockholm från Luxemberg.

Den 35-åriga skådespelerskan är mest känd från ”Phantom thread” och hade filmat mot Nyqvist i den internationella filmen ”Colonia” för några år sedan.
Flera av de filmer Michael Nyqvist hann spela in åren innan han gick bort, har haft premiär efter hans död. Men Catharina tycker inte det känns konstigt.

– Den fördröjningen, den har ju alltid funnits i den här branschen. ”Hunter killer” fick vi skickad till oss nyligen, vi har inte hunnit se den ännu. Nu är det bara Terrence Malick-filmen kvar, som ännu inte haft premiär. Det konstigaste är att inte sitta och se filmerna tillsammans med ”Micke”, hela familjen. Men filmerna är ju också ett sätt att ha honom bevarad.

Saknar du också Michael Nyqvist - hylla Micke här

Publicerad:

LÄS VIDARE