Jajamen, en show för alla som hellre vill höra Robert Gustafsson sjunga än vara rolig

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: maddoc photography AB / ©MATTIAS JOHANSSON/MADDOC PHOTO
Gamla bekantinger som Kapten Klänning dyker upp i ”Rolandz på Rondo”.


Rolandz på Rondo
Krogshow på Rondo, Göteborg. Regi/manus: Robert Gustafsson, Christoffer Bendixen, manus: Stefan Wiik. Med Robert Gustafsson, Andreas Andersson, Johanna Abenius med flera. Spelas till och med 15 december.


Jajamen, en krogshow som visar att Robert Gustafsson kan sjunga hyfsat bra.
Och jajamen, som visar att han med nöd och näppe kommer undan med den lataste show han har satt upp.

Jajamen, pr-tricket att ställa upp med ”Fuldans” i Melodifestivalen i våras tycks ha gått hem, nu väntar krogshow nästan fram till jul.
Jajamen, på ett lite finurligt sätt lyckas Robert Gustafsson få oss att ”köpa” det faktum att den lite blyga, sorgliga och ensamma dansbandsentusiasten Roland Järverup från Killinggängets film ”Torsk på Tallinn” (1999), har lämnat sin gillestuga och blivit populär sångare i dansbandet Rolandz.

Jajamen, det här är en show som är betydligt mycket mer musik än humor.
Jajamen, Gustafsson kan alltså sjunga och bandet svänger hyfsat bra. Det låter ungefär som random orkester på Ålandsfärjorna.
Jajamen, några i publiken har roligt, andra ser inte helt nöjda ut när man längtar efter lite humor och det blir en… Sven-Ingvars-cover.

Välkända karaktärer imponerar inte

Jajamen, Gustafsson plockar fram några av sina gamla klassiska humorfigurer, som brandchefen Greger Hawkwind och speedwaylegendaren Tony Richardson. Lättköpt, för han gör inget nytt av dem. Blott ur-göteborgaren Weiron i Ottan har lite spets, får Gustafsson att monologbriljera och då känns det logiskt att allt övergår i Jerry Williams-hyllningen ”Jag vill höra I can jive”.

Jajamen, just ”Jajamen” får vi höra typ 1,7 gånger och refrängen är lite typisk för den lite gubbsjuka humor som tyvärr genomstrålar hela föreställningen: Jajamen, titta vad jag hitta på scenen/Jajamen, en trosa i en spetsmodell/Jajamen, en sån som smiter rakt upp i grenen. Jajamen, Rolandz har spelat i kväll. En cover på Kjell Höglund-klassikern ”Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför” sitter förstås perfekt i det sammanhanget.
Jajamen, det här är showen för dem som föredrar sångaren Robert Gustafsson framför komikern Robert Gustafsson.
Jajamen, nu ser jag i stället Robert Gustafsson i starka polisserien ”Det som göms i snö”. Två avsnitt återstår i Kanal 5. Där är han riktigt bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE