Publicerad:

Alexander, 18, dog i cancer: ”Ville visa hur jävligt det var”

Av: Mikaela Somnell

Publicerad:

Alexander Falk var bara 18 år när han dog i barncancer.

I dokumentären ”Filmen om Alexander” visar han tittarna behandlingen, känslorna och dödsångesten.

– Han ville visa hur jävligt det är. Han hade extremt mycket empati för andra människor, säger hans pappa Thomas Falk.

När Alexander var 16 upptäckte en kompis en hård knöl på baksidan av hans ena ben.

Knölen visade sig vara skelettcancer. Alexander och hans familj gick in i en hård kamp mot sjukdomen, och optimism var ett viktigt vapen.

– Vi gick in med en positiv inställning från början och tänkte att vi ska klara det här, säger Alexanders pappa Thomas Falk.

I samband med en tillställning för barncancerfonden kom de i kontakt med regissören och producenten Ann-Sofie Carringer som undrade om hon fick följa Alexanders resa.

Ville visa kampen

– Hon ville göra en film som visar kampen mot cancern och vi tänkte att det är viktigt att visa. Samtidigt har Alexander alltid varit intresserad av filmande och höll på mycket med Youtube.

Filmteamet följde Alexander och hans familj i över ett halvår. I dokumentären får tittaren se de tuffa behandlingarna, sorgen, men också hoppet och glädjen.

– De var med hela resan. Även när det blev sämre och sämre och när vi insåg att han inte skulle överleva.

När familjen hade fått mardrömsbeskedet om att Alexander inte skulle klara kampen bestämde de sig för att göra det bästa av tiden de hade kvar tillsammans.

Åkte till Hollywood

– När vi fick reda på att det var kört var det gasen i botten. Jag frågade honom vart han ville resa någonstans, vart som helst i hela världen. Han svarade Hollywood och två dagar senare var vi där. Det var en fantastisk resa. I det läget bryr man sig inte om pengar.

I slutet av filmen syns hur Alexanders hälsa försämras och hur han blir tröttare och tröttare av de påfrestande behandlingarna. Enligt pappa Thomas hade Alexander fått så mycket cellgifter som en människa tål att få. Ändå höll Alexander modet uppe till slutet.

– Jag förstod inte hur stark han var, han ville inte visa hur dåligt han mådde.

Filmen om Alexander sänds på Kanal 5 den 30 september, dagen före Barncancergalan – Det svenska humorpriset.

1 av 4 | Foto: Kanal 5
Alexander Falk.

Finns kvar i digitala världen

I mars 2017 dog Alexander. Thomas Falk beskriver en oerhörd sorg.

– Först är man fruktansvärt ledsen. Men sen kom jag in i den fasen att det känns som att han bara är bortrest. Men efter tio månader kommer man till insikt att han kommer aldrig mer tillbaka.

Thomas säger att sorgen är annorlunda nu men fortfarande väldigt närvarande.

Men Alexander är alltid med Thomas och familjen i samtal, i tankarna och när de skojar med varandra.

– Han lever kvar i den digitala världen. Han finns där med sina filmer och allt. Jag har inte stängt av hans mobiltelefon. Den ringer fortfarande men vi svarar aldrig. Det finns flera tusen meddelanden. När den laddar ur så laddar jag upp den igen. Det är som en länk till honom och det värmer.

”Filmen om Alexander” finns på Dplay. Den visas även 30 september på Kanal 5.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: