Maja Ivarsson låstes in och våldtogs av familjevän

Nu avslöjar hon sin mörka hemlighet i Sommar i P1

Maja Ivarsson hölls fången och våldtogs av en familjevän.

I ”Sommar i P1” berättar hon för första gången om sin mörka hemlighet.

– Jag flydde med hoten att han skulle döda min familj och mina vänner om jag skulle yppa ett ord om vad som hade hänt, säger hon i sitt sommarprat.

Hon gick i andra ring på gymnasiet, hade flyttat hemifrån och drömde om att bli rockstjärna.

I dagens ”Sommar i P1” berättar Maja Ivarsson, 33, hur hennes styvpappas kompis plötsligt ringde.

Han var på besök i Helsingborg och undrade om han kunde hälsa på.

Tonåriga Maja Ivarsson var imponerad av styvpappans kompis och släppte in honom.

Utsattes för misshandel

Då kunde hon inte ana konsekvenserna som följde.

– Han tog mina extranycklar och sa att han tänkte stanna ett tag. Jag hade inte en chans mot denna man som hade skadat förr. Jag var fånge. Han började bestämma över mitt liv. Med hot och våld tog han sig in i mitt liv, säger hon.

Maja Ivarsson utsattes för fysisk och psykisk misshandel. Hon säger att våldet blev till kladd.

Vid samma tid som han forcerade sig in i hennes liv hade hon träffat en ny pojkvän. Men så fort hon skulle träffa killen hon var förälskad i fanns styvpappans vän alltid närvarande.

Han bevakade henne och började få allt större kontroll över hennes liv. Hon förbjöds att släppa in sin mamma i lägenheten. I stället fick hon möta henne nere på gatan. Hon ville berätta för sin mamma att hon var inlåst. Men hon kunde inte förmå sig att avslöja sin tillvaro.

Maja Ivarsson går inte in på exakt hur länge hon var i mannens våld. Hon skulle snart få sin chans att fly.

Men först skulle allt bli värre.

”Lämnade min kropp”

Tillsammans med mannen satte hon sig på ett tåg mot Stockholm. Hon hade precis blivit myndig och ville köpa sin drömgitarr i huvudstaden. Men de nådde aldrig slutdestinationen.

Mannen ska ha betett sig illa på tåget vilket ledde till att de blev avkastade. Det gick inget senare tåg till Stockholm så de tvingades ta in på hotell. Maja Ivarsson berättar att hon fick betala för rummet och spriten.

– Han bokade bröllopssviten, låste in oss och våldtog mig. Jag var i mitten av ingenting. Livet var något annat. Jag blev någon annan där i ett brungult rum med heltäckningsmatta i Gränna. Under våldtäkten lämnade jag min kropp och ser hela händelsen ovanifrån. Det spinkiga jävla äcklet med två tänder i flabben och stinkande andedräkt försöker ta mig men jag är inte där, säger hon.

Hon fortsätter:

– Du rev sönder mitt liv och för det ska du få mitt eviga hat. Jag har ingen andra kind att vända till. Du kommer aldrig bli förlåten. Jag ska resa mig upp, ta tillbaka min kropp och vinna. Jag ska fan ha ett skivkontrakt och bli rockstjärna, säger hon i ”Sommar med P1”.

Vägen till det där skivkontraktet var inte lätt.

Efter natten i Gränna lyckades hon ta sig ur mannens järngrepp. Hon flydde till sin mormor i Åhus. Även om hon hade lyckats bryta sig fri från sin styvpappas vän var skräcken ständigt närvarande.  Hon skulle leva i rädsla för mannen i flera år framöver, berättar hon.

– Jag flydde med hoten att han skulle döda min familj, mina vänner, alla jag känner om jag skulle yppa ett ord om vad som hänt, säger hon och berättar även att mannen hotade förstöra hennes möjligheter att lyckas med The Sounds.

Tog en överdos

Hon försökte hitta sig själv igen men fastnade i ett amfetaminmissbruk som pågick under hela gymnasietiden. Maja Ivarssons syslöjdslärare förstod att hon bar på en mörk hemlighet.

Hon berättade allt för sin lärare, som tog henne under sina vingar. I sitt sommarprat beskriver Maja Ivarsson sin djupa tacksamhet till läraren som hon har kontakt med än i dag.

Trots lärarens hjälp var hon långt från säker. Maja Ivarsson hade en livsaptit som inte visste några gränser.

Hon berättar om ett besök hos sin bästa vän i USA. Vännen hade åkt till Washington DC för att jobba som au pair men började sälja sex och köpa knark.

Efter en festnatt vaknade Maja Ivarsson upp i en dusch. Hon visste inte var hon var, eller vilka de vettskrämda människorna som tittade på hennes uppvaknande var.

– Jag hade tagit en överdos och varit borta tillräckligt länge för att skrämma slag på rutinerade pundare. Det enda jag kände var att det vore så synd att inte få släppa plattan, säger hon.

”Valde den svåra vägen”

Två månader senare var hon med om sin bästa väns begravning. Vännen hade till skillnad från Maja inte överlevt sin överdos.

När The Sounds karriär tog fart och de etablerade sig i USA hade drogerna ännu inte släppt taget om bandet sångerska.

Dåvarande flickvännen Alexandra gav henne en ögonöppnare. Maja Ivarsson lade in sig på ett behandlingshem i mitten av 00-talet, mycket tack vare flickvännens krav. Enligt Maja hade hon för första gången anledning att göra något för någon annan än sig själv.

I sommarpratet berättar Maja Ivarsson att hon nu vaknar upp på morgnarna utan suget efter nästa drogrus. Hon tackar sin dåvarande flickvän med familj och The Sounds för att hon till slut kunde bryta sig fri.

Hon arbetade fram sitt sommarprat med producenten Henrik Johnsson. Han berättar om en omtumlande process.

– Vi valde att gå den svåra vägen: Att säga det som aldrig någonsin blev sagt. Hon valde en väg som hon visste skulle göra väldigt ont. Hon är oerhört modig och vi har jobbat otroligt hårt med pratet. Det har varit en spännande, tidskrävande och smärtsam resa, säger han.

Maja Ivarsson har själv valt att inte prata om sitt sommarprogram.

– Vi har såklart pratat om hur vi ska göra och kommit fram till att sagt är sagt och att programmet får stå för sig själv, säger Henrik Johnsson.

Det här är Maja Ivarsson

Namn: Maja Hanna Maria Ivarsson.

Född: 2 oktober 1979.

Bor: Malmö

Familj: Singel

Yrke: Sångerska, frontfigur i bandet The Sounds

Publisert: