Så ljuger du dig till schlager-frid

Foto: STRUNTA I ALLA PARTYN Sex lördagskvällar måste eka tomma i kalendern om man ska följa hela Melodifestivalen. När okänsliga jävlar bjuder in till bröllop eller fest finns det bara en utväg: ljug.
NÖJE

Rensa kalendrarna. Ställ in festerna. Sjukskriv dig från omvärlden.

I värsta fall: ljug.

Det är melodifestival.

Foto: Zandra Lundberg

Begreppet semester är vi ju alla vid det här laget bekanta med. Man tar några veckor ledigt på sommaren och ägnar sig åt att klaga på att det är för regnigt/soligt/kallt/varmt. Det här har vi svenskar avnjutit i 75 år nu.

Men de senaste åren har en alldeles ny typ av ledighet nästlat sig in i kalendern.

Jag pratar om schlagerledigheten.

För så här ligger det till: det är vanskligt att missa en helg. Sumpar man en sändning så går man miste om den härliga känslan av att klockan är 20.00 och vinjettmusiken drar i gång och godiset är på plats i skålen och man är fortfarande minst en halvtimme ifrån akut illamående efter en allvarlig skumgodisöverdos. Känslor som är nästan omöjliga att återskapa med hjälp av SVT Play en knastertråkig söndagseftermiddag.

Dessutom är det en på gränsen till orimlig arbetsbörda att catcha upp med alla sociala medier, Markus Larsson-chatt och Tobbe Ek-blogg i efterhand.

Så man är helt enkelt tvungen att rensa lördagskvällarna. Och det är väl okej, så länge det handlar om en eller två, eventuellt tre helger som drabbas. Men här pratar vi alltså SEX lördagar som ska eka tomma i kalendern.

För vissa går det smärtfritt. Man har helt enkelt en bekantskapskrets som också tagit schlagerledigt. Eventuellt har man lyckligtvis blivit med bekanta som är förstående och stöttande.

Sedan finns de som inte fattar alls.

De som envisas med att bjuda in till bröllop och födelsedagsfester.

Okänsliga jävlar som verkar ha alla möjliga olika orsaker till att boka upp sina vänner trots att schlagerfrid borde råda i landet.

I värsta fall finns det bara en utväg: lögn.

Här följer en liten ursäktsparlör:

”Tack men nej tack … Min katt är deprimerad.”

”Tack men nej tack … Jag har planerat en paddeltur just på lördag.”

”Tack men nej tack … Jag är sjukskriven från omvärlden.”

”Tack men nej tack … Jag har just återfått mitt minne, insett att jag är hemlig agent och har ett viktigt uppdrag att slut­föra.”

”Tack men nej tack … jag sitter fast i en hiss då.”

”Tack men nej tack … mitt fest­humör är försvunnet och riks­efterlyst sedan tre månader tillbaka”.

”Tack men nej tack … jag är på konfirmationsläger.”

”Tack men nej tack … jag klädstrejkar just nu.”

Alternativt, med risk för att aldrig mer bli bjuden på varken bröllop eller födelsedagsfester, tar du fasta på det allvar som situationen kräver och trumfar med ett ärligt:

”Jag har Melodifestival­ledigt just nu.”

Så följer du schlagerfestivalen på Nöjesbladet

19.20 LIVE-TV Uppsnack med Tobbe & Trus 20.00 SCHLAGER-LIVE: Direktrapporterar, live-frågor, bilder ca 21.30 LIVE-TV Eftersnack & chatt ca 23.00 LIVE efterfesten

ARTIKELN HANDLAR OM