Berömd modefotograf tog förlovningsbilden

HISTORISK BILD Modelegenden Patrick Demarchelier tog bilden där Madeleine för första gången upp sin förlovningsring tillsammans med fästmannen Chris.
HISTORISK BILD Modelegenden Patrick Demarchelier tog bilden där Madeleine för första gången upp sin förlovningsring tillsammans med fästmannen Chris.

Franske fotografen Patrick Demarchelier är en legendar i modevärlden.

Honom anlitade prinsessan Madeleine och Chris O'Neill för att ta sin förlovningsbild.

– Han kanske kan ta 400 000 kronor i dagsarvode, säger en modefotograf till Aftonbladet.

Franska modefotografen Patrick Demarchelier har haft stora prestigefyllda jobb för modegiganter som Vogue, Elle och Vanity Fair. Han har gjort kampanjer för märken som Dior, Luis Vuitton, Chanel och Yves Saint Laurent.

En av de största

I Hollywoodfilmen om amerikanska modeindustrin, Djävulen bär Prada, pratas han om som en av de största i branschen.

Han har sitt säte i New York, där även paret Madeleine och Chris bor. Demarchelier anlitades för att ta bilden av prinsessan Madeleine och Chris O'Neill iförda ringar. Den svartvita bilden var den som först bekräftade förlovningen officiellt.

– Demarchelier är en stor och namnkunnig person i vår bransch. Jag hörde i morse att folk pratade om att han hade tagit fotot. Det är jättekul att de valt honom för att ta bilden. Om jag hade förlovat mig hade jag gärna haft honom, säger Britta Lund, ägare av en av Sveriges största fotografargenturer, Lund Lund.

”Allt eller inget”

Vad Demarchelier kan ha fått för jobbet vill hon inte säga något om:

– Det vågar jag inte uttala mig om. Det kan vara allt eller inget, säger hon.

En av Sveriges mest kända modefotografer vill inte bli citerad med namn, men antar att en internationell modefotograf av Demarcheliers kaliber kan ta rejäla dagsarvoden:

– Det kan kanske vara 400 000 kronor, säger fotografen.

En annan modefotograf som Aftonbladet pratar med, säger att kända modefotografer ofta gör prestigefyllda jobb gratis.

Färgbilderna som samtidigt släpptes på det nyförlovade paret, togs av den svenska fotografen Ewa-Marie Rundquist, som även hon gjort många större modejobb, men också fotograferat en mängd svenska kändisar – bland andra drottning Silvia.

Publisert: