SVT-program skickade sms med länk till porrsida

Av: Salomon Rogberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NÖJE

SVT:s konsumentprogram för barn och unga, ”Rea”, har skickat ut ett sms till sina mobilreportrar med en länk till en porrfilm.

– Länken ledde till en sida med en kort filmsekvens som inte är lämplig för barn, säger Sabina Rasiwala på SVT:s pressavdelning.

SVT:s konsumentprogram för barn och unga, "Rea", har skickat ut ett sms till sina mobilreportrar med en länk till en porrfilm.

– Vår dotter hade ingen egen telefon när hon registrerade sig som mobilreporter, så meddelandet kom till min telefon. Jag är glad att hon slapp se det, men jag kan tänka mig att flera ändå sett det utan att ha bett om det, säger en som är förälder till en 12-årig mobilreporter, till DN.

Länken till porrfilmen skickades till 66 barn, varav vissa sms gick till barnens föräldrar. Filmsekvensen visar två män som har samlag med rubriken ”Gay sex is the answer”.

Fel länk skickades

Felet uppstod när "Rea" skulle skicka en förfrågan till sina mobilreportrar om de ville kommentera en specifik fråga.

I veckan handlade frågan om ens favoritglass. Med sms:et skickades även en länk till en avregistreringssajt – om man inte vill fortsätta i programmet. 

– Vi skulle förkorta länken i en länkförkortningsverktyg och den blev inkopierad för snabbt. Ett "f" i slutet av adressen föll bort och ledde till en nedstängd sida med en kort filmsekvens som inte är lämplig för barn, säger Sabina Rasiwala på SVT:s pressavdelning.

SVT ringde snabbt alla inblandade och förklarade vad som hade hänt.

”Ska inte hända igen”

– Vi skickade ett nytt sms till alla och sedan ringde vi alla föräldrar och förklarade vad som hade gått fel. Självklart ska det här inte behöva hända, säger Sabina Rasiwala.

SVT säger tabben beror på den mänskliga faktorn.

Det finns inga planer på att byta url-adressen till avregistreringssidan – för att förhindra att misstaget kan ske igen.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi kommer vara noggranna och måna om att skicka rätt länk hädanefter, säger Sabina Rasiwala.

"Utsatt på internet"

Föräldern som DN har pratat med riktar ingen kritik mot programmet, utan vill hellre belysa hur utsatt man är på internet.

– En bokstav eller siffra fel och man kan hamna helt fel alldeles oavsiktligt. Vi måste diskutera hur de kan bli mindre utsatta och ha ett sunt internetanvändande, säger föräldern, till DN.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN