Robert Gustafsson om Skavlan-intervjun: Ett märkligt program

avJan-Olov Andersson

1 av 5

Skådespelaren Robert Gustafsson väcker starka känslor.

För sin roll i filmkomedin ”En underbar jävla jul”. Och för sitt prat om pk-fascism i SVT:s ”Skavlan” häromveckan.

– Rollen var som att få en godispåse. Har min medverkan i ”Skavlan” väckt reaktioner, är det bara roligt, säger han till Nöjesbladet.

Galapremiär under måndagskvällen, premiär i hela landet på fredag. Helena Bergströms dramakomedi ”En underbar jävla jul” förväntas bli en av de kommande månadernas stora biosuccéer.

Mycket ställs på sin spets när flera familjer firar jul tillsammans.

Robert Gustafsson och Maria Lundqvist spelar Ulf och Monica, föräldrar till Oscar (Anton Lundqvist), som just har flyttat in i nytt hus med sin stora kärlek Simon (Anastasios Soulis).

”Som att få en godispåse”

Ulf är en fördomsfull homofob, som inte har pratat med sonen sedan han ”kom ut” som gay, fyra år tidigare.

– För mig var det som att få en godispåse att få rollen, säger Robert Gustafsson.

– Helena och jag har försökt jobba ihop i många, många år. När jag läste manus, förstod jag hennes lockelse. Det är tacksamt att tränga ihop massa generationer och olika bakgrunder och sexuella läggningar och så ska de umgås och ha mysigt under julen.

– Det som fick mig att gå med till hundra procent, var när Helena sa att vi skulle trycka på ordentligt på dramat. Annars blir det här i Sverige lätt odramatiskt drama och bara halvkul komedi.

Skrev om manus

Bland dem som har sett filmen i förväg, spekuleras det det redan Guldbagge-nomineringar nästan enbart för en enda scen, när Robert Gustafssons rollfigur Ulf får ett magnifikt utbrott.

– Det fanns en rap i manus där han öppnar upp sig, som Edward (af Sillén, en av manusförfattarna) själv har varit med om på riktigt, förstod man, det är inget man hittar på. Den rapen gjorde jag om till en spya som bara väller ut. Ett utbrott Ulf borde haft fyra år tidigare, nu har det byggts upp till en varböld.

– Tagningen är 8-9 minuter lång, den klipptes ned, några sägningar togs tillbaka, det behövdes mer, det måste bli helt tyst i rummet, sedan vänder ju filmen.

Kände inte till reaktionerna

När Robert Gustafsson och Helena Bergström gjorde pr för filmen i SVT:s ”Skavlan” för ett par veckor sedan, tycker många att det inte alls gick så bra för Robert. Hans prat om pk-fascism och jämförelser med kommunistjakten i 1950-talets USA om man vågar sticka ut hakan, har väckt mycket reaktioner i sociala medier och på kultursidor. Oftast inte positiva sådana.

– Har det gjort det? säger Robert och verkar uppriktigt förvånad.

– Har det gjort det så är det bara roligt. Jag bryr mig inte heller. Det intressanta är väl att många går i fällan och gör precis det, att de faktiskt talar om vad man får och inte får säga och tycka.

”Vi måste vara vidsynta”

Nej, Robert Gustafsson verkar kanske inte helt nöjd med sin medverkan i ”Skavlan”. Den där delen när Fredrik Skavlan intervjuar honom som 5-åring, tycker han mest blev märklig.

– Det är ett märkligt program över huvud taget, det ska pressas in så många budskap.

– Jag tycker man bör hålla sig till grundläggande feministiska värderingar och sådant, men vi kan inte få alla att tycka likadant, så ser inte en demokrati ut. Jag ställer upp på filmens budskap att vi måste vara vidsynta, tänka genom våra fördomar, skärpa oss när det gäller den saken och inte vara rädda för att prata.

ARTIKELN HANDLAR OM