”Körde kanske över folk”

NÖJE

Ahlstedt ber om ursäkt för bråket

1 av 2

Han attackerade Persbrandt och Ramberg. Och kallade Stormare för posör.

Nu förklarar Börje Ahlstedt varför och ber också om ursäkt för kaoset kring pjäsen ”Darwins kapten” på Dramaten.

– Jag kanske körde över folk i min iver, säger legendaren.

Hans biografi ”Från min loge på Dramaten” har rört upp en storm i Teatersverige.

Nu berättar Börje Ahlstedt, 71, om hur han ser på alla upprörda känslor.

– Det var inte helt väntat att det skulle bli sådan uppståndelse. Jag måste ju berätta det som jag tycker är viktigt att berätta, säger han.

”Ogillar Persbrandt”

I boken attackerar han en rad kända skådespelare. Ernst-Hugo Järegård, Peter Stormare, 57, och Thommy Berggren, 73, kallas för ”posörer” och han säger sig ogilla Mikael Persbrandt, 47.

Varför dessa ord?

– Varför inte? Och jag väljer ju ut toppskådespelarna, ofta är de män, som jag spelat emot och som jag kan värdera. Den breda publiken kanske kan uppfatta det som att jag går hårt åt dem eller att det är hårda överfall. Och det kanske jag inte hade fattat riktigt, att icke-teaterfolket kan uppfatta det som taskigheter. Själv ser jag det som kritik, säger han.

Den som får ta emot de hårdaste smällarna är Örjan Ramberg, 62.

Enligt Ahlstedt ska Ramberg bland annat ha mordhotat honom.

Vad händer när ni möts i korridorerna?

– Vi har inte mötts sedan det blev uppmärksamhet kring mina memoarer. Jag vet inte. Ramberg förnekar ju att han sagt att han vill harpunera mig. Jag har aldrig varit med om sådant under 49 år på teatern.

Lämnade pjäsen

Samtidigt ber Börje Ahlstedt om ursäkt för kaoset kring pjäsen ”Darwins kapten”, som drabbades av flera avhopp och som sköts upp två gånger.

– I min iver och ambition att få Henning Mankells ”Darwins kapten” färdig så kanske jag tog på mig ett för stort ansvar, jag kanske körde över folk i min iver. Jag kanske var för dominerande i min styrka och min angelägenhet, det beklagar jag, säger han.

Fredrik Virtanen Martin Gustafsson