LIVE: Följ Melodifestivalen i Leksand – minut för minut

NÖJE

Nöjesbladets Markus Larsson rapporterar direkt från Leksand - Magnus Sandberg och Robin Lorentz-Allard levererar kvällens bästa bilder

Melodifestivalens tredje deltävling har dragit igång.

Kvällen inleds med att programledarna Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi sjunger en sång om folk som har svårt att uttala deras namn.

Sedan drar killarna i Youngblood igång den första låten. Men allt går inte som planerat.

– En av deras facklor funkar inte. Talande för numret, säger Nöjesbladets Markus Larsson.

Följ och kommentera hela tävlingen här på Aftonbladet.se.

Efter fackel-fiaskot blir det dags för desto mer ljus. Maria BenHajjis sjunger med hundratals levande ljus bakom sig. Känner hon av nerverna är det inte så konstigt, hon är tidigare oprövad webbjoker.

– De här sagoballaderna i oskuldsfulla klänningar? Vem gillar det 2012?, säger Markus Larsson.

Efteråt kliver Mattias Andréasson från EMD upp med låten ”Förlåt mig”.

– Han gör bra popsoul på svenska. Även om jag har lite svårt för texten. Rycker till vid varje "baby", säger Markus Larsson.

Lika förlåtande är han inte när tjejerna i Love Generation uppträder.

– Låten är ett "jaha?". Det finns inte så mycket känsla här. Men däremot en hel del lampor.

Nästa nummer är Carolina Wallin Pérez och hennes låt ”Sanningen”. Favorittippad av Nöjesbladets Schlagersnoken, men inte så många andra.

– Pérez låter säkert helt ok på P4. Men i Melodifestivalens kalabalik tippar de flesta att hon försvinner rakt in i tapeten, säger Markus Larsson.

Schlagerveteranen Andreas Johnson ställer upp med en Suede-klingande låt. Något som Nöjesbladets schlagerexpert tror kan räcka långt.

– Den vänlige låtsnattaren har alltid gått till final. Om han uppträtt solo, vill säga. Jag minns när en viss fläktdiva fällde honom i Kiruna.

Sedan är det dags för Molly Sandén som gör comeback med balladen ”Why am I crying”, en låt som uppmärksammats eftersom den inspirerats av uppbrottet från schlagervinnaren Eric Saade. Den tas emot bra av både Markus Larsson och läsare.

– Många hunsade kvinnor och män i stugorna knöt säkert näven i soffan mot slutet av Mollys nummer, säger Markus Larsson.

Sist av allt klev författaren Björn Ranelid upp på scen uppbackad av Sara Li. Bidraget ”Mirakel” har orsakat många diskussioner både på grund av framförandet och textraden om ”mannens säd”.

– Ranelids avslutning. En klassiker. WOW WOW WOW WOW!, skriver Markus Larsson.

När rösterna från den första omgången är räknade står det klart att Youngblood, Mattias Andréasson, Andreas Johnson, Molly Sandén och Björn Ranelid feat. Sara Li gått vidare till den andra omgången.

– Ha ha ha ha ha ha. "Mirakel" gjorde det, säger Markus Larsson.

STARTORDNING:

1. ”Youngblood”

Artist: Youngblood

2. ”I mina drömmar”

Artist: Maria BenHajji

3. ”Förlåt mig”

Artist: Mattias Andréasson

4. ”Just a little bit”

Artist: Love Generation

5. ”Sanningen”

Artist: Carolina Wallin Pérez

6. ”Lovelight”

Artist: Andreas Johnson

7. ”Why am I crying”

Artist: Molly Sandén

8. ”Mirakel”

Artist: Björn Ranelid ft. Sara Li

ARTIKELN HANDLAR OM