Harvey Weinstein sparkas ut från Oscarsakademin

avMagnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

HOLLYWOOD. Våldtäktsanklagade filmbolagsmogulen Harvey Weinstein sparkas ur Oscarsakademin.

För hans bror och affärspartner, Bob Weinstein, är det långt ifrån tillräckligt.

– Jag vill att han ska få straff han förtjänar, säger han.

1 av 2 | Foto: Richard Shotwell / AP TT NYHETSBYRÅN

Steven Spielberg, Tom Hanks, Kathleen Kennedy, Whoopi Goldberg och de 50 andra i styrelsen för Oscarsakademin röstade på lördag morgon ut 65-årige Harvey Weinstein ur den världskända organisationen.

Draget var väntat. Sedan Ashley Judd för en dryg vecka sedan trädde fram i New York Times har ytterligare fler än 30 kvinnor berättat att de utsatts för mogulens övergrepp i en av de värsta sexskandaler Hollywood upplevt.

Hans bror hävdar i en intervju med Hollywood Reporter att han inte visste något om de brott skådespelerskor som Angelina Jolie, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow och en rad andra kvinnor berättat att de utsatts för.

– För mig är det här en vaken mardröm. Min bror har orsakat obegripligt lidande. Som pappa till tre flickor säger jag det här med varje fiber i min kropp – jag lider med kvinnorna han skadat.

Kände till otroheten

Övergreppen har pågått i närmare 30 års tid. Många har svårt att tro att Bob Weinstein inte känt till sin brors agerande, särskilt eftersom de drivit företaget Weinstein Co tillsammans.

Bob Weinstein hävdar att hans relation till brodern havrerade för många år sedan.

- På ett personligt plan har jag kanske pratat med in bror tio gånger de senaste fem åren. Det är så långt vår spricka utvecklats. Sedan Dimension grundades har vi drivit två separata företag.

Han förnekar dock inte att han kände till Harvey Weinsteins otrohet.

– Jag var rätt medveten om att Harvey var otrogen med varje kvinna han kunde träffa. Jag var äcklad och förbannad över hans beteende. Men det var allt jag visste.

– Jag visste att han var en mobbare. Harvey var arrogant. Han behandlade folk som skit hela tiden. Det visste jag. Jag fick ta hand om anställda som kom in gråtande på mitt kontor hela tiden.

– Jag mådde illa av det.

Bob Weinstein säger sig vara beredd att samarbeta med polisens utredare.

– Om jag hade något att tillföra skulle jag göra det till 100 procent.

Publicerad: