Avslöjar: Flera Idoler har fått corona

Affe och Nadja sjuka – krismöte i natt – TV4 tvingas göra om hela ”Idol”-sändningen: ”Ska sända från deltagarnas rum”

Ännu flera ”Idol”-deltagare har smittats av corona, kan Aftonbladet avslöja.

Sent i går kväll höll produktionen krismöte med de tävlande – och TV4 tvingas nu göra om hela sändningen.

– Framträdandena kommer att förinspelas från deltagarnas hotellrum, säger en källa med god insyn.

Ytterligare minst två ”Idol”-deltagare ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha smittats av corona efter att deltagaren Caspar Camitz, 25, insjuknat och testat positivt i tisdags.

Efter att Aftonbladet publicerat uppgifterna om att fler deltagare smittats v corona har TV4 gått ut på ”Idol” Instagram och bekräftat att även Affe Hagström, 21, och Nadja Holm, 22, smittats.

Som Aftonbladet kunde rapportera på torsdagskvällen har samtliga deltagare testas för covid-19 under veckan. I går hade hälften av deltagarna hunnit få sina resultat, men inte förrän sent på kvällen fick övriga deltagare information om att flera drabbats av viruset.

Idolerna som gått vidare till fredagsfinal i TV4:s Idol. Övre raden från vänster: Alf ”Affe” Hagström, Nadja Holm, Paulina Pancenkov, Nova Luther, Maya Arctaedius, Mattias Nederman, Simon Karlsson. Nedre raden: Gabriel Abdulahad, Niklas Hultberg, Indra Elg, Ella Hedström, Herman Silow. (Frånvarande Caspar Camitz)
Idolerna som gått vidare till fredagsfinal i TV4:s Idol. Övre raden från vänster: Alf ”Affe” Hagström, Nadja Holm, Paulina Pancenkov, Nova Luther, Maya Arctaedius, Mattias Nederman, Simon Karlsson. Nedre raden: Gabriel Abdulahad, Niklas Hultberg, Indra Elg, Ella Hedström, Herman Silow. (Frånvarande Caspar Camitz)

Fick info vid krismöte i går kväll

Då hade deltagarna tvingats låsa in sig på sina hotellrum utan annan motivering än att de riskerade att döda någon om det skulle visa sig att de hade corona och gick ut och tog frisk luft. Enligt uppgifter till Aftonbladet pyrde frustrationen hos deltagarna och minst en av dem övervägde att hoppa av tävlingen på grund av produktionens agerande och det faktum att de inte fick någon information.

Först sent på torsdagskvällen kallades samtliga deltagare till ett krismöte över video med ansvarig produktionspersonal. Inte förrän då fick de veta att flera deltagare hade smittats av corona, personer som de alla stått på scen och kramats med under förra veckans kvaltävlingar och fredagens kvalfinal. Under krismötet hotade produktionspersonal med att deltagarna skulle stängas av från tävlingen om de inte stannade på sina rum, uppger en källa med god insyn för Aftonbladet.

– Det är totalt kaos nu, säger källan.

Uppgifter: Ska sjunga på sina hotellrum

Under mötet med ”Idol”-deltagarna informerade TV4 om att kvällens program helt kommer att göras om. I stället för att de tävlande framför sina låtar i ”Idol”-studion i Spånga kommer stora delar av kvällens sändning att förinspelas under fredagsförmiddagen.

– De kommer att få sjunga på hotellet. Framträdandena kommer att förinspelas från deltagarnas hotellrum, säger en person med god insyn.

Programledaren Pär Lernström, 40, och juryns Kishti Tomita, 56, Nikki Amini, 35, Alexander Kronlund, 48, och Anders Bagge, 52, kommer, enligt Aftonbladets uppgifter, att prata med deltagarna över videolänk.

Duckar frågor

Hur TV4 ska skydda produktionspersonal som tv-fotografer, ljudtekniker, produktionsassistenter, smink- och hårstylister är fortfarande oklart. Enligt uppgifter till Aftonbladet är flera personer som arbetar med ”Idol” upprörda över att ha fått information om Caspar Camitz coronasmitta via tidningarna och menar att de heller inte har erbjudits tester av produktionen.

TV4:s exekutiva producent Malin Knave väljer att inte svara på några frågor om Aftonbladets uppgifter utan skriver i ett sms:

”Samtliga tävlande fick information om Caspars symptom direkt när vi fick kännedom om det och Caspar blev då avskild från produktionen och övriga idoler. Vi har efter det testat samtliga tävlanden och inväntar fortfarande alla testresultat. TV4 har också vidtagit nödvändiga åtgärder för att skapa en så säker miljö så möjligt för idolerna. Återkommer när vi har hela bilden, samt hur kvällens sändning kommer att se ut.”

TV4 bekräftar Aftonbladets avslöjande

Efter Aftonbladets avslöjande skriver TV4 på ”Idols” Instagram:

”Vi kan bekräfta att ytterligare två Idoler, Affe Hagström och Nadja Holm, har testats positiva för Covid-19. Samtliga tävlande mår bra efter omständigheterna. ’Idol’ ska vara en så säker inspelningsplats som möjligt. TV4 följer därför de rekommendationer som finns och vidtar ytterligare nödvändiga åtgärder för att inte Idolerna ska smitta varandra eller andra. TV4 återkommer om hur kvällens sändning av Idol genomförs och hur tävlingen påverkas.”

På fredagseftermiddagen valde TV4 att i ett pressmeddelande bekräfta Aftonbladets avslöjande om att deltagarna kommer att göra sina framträdanden från sina hotellrum i kvällens ”Idol”. Det innebär att samtliga sjuka, även Caspar Camitz, kommer att få framföra sin tävlingslåt.

– Alla Idoler är i karantän efter att några av dem har testats positivt för Covid-19. Det är en av de nödvändiga åtgärder som görs för att minska smittspridning, säger TV4:s exekutiva producent Malin Knave i pressmeddelandet.

Per Lärnström i TV4:s ”Efter fem”.
Per Lärnström i TV4:s ”Efter fem”.

Fjärde smittad

Aftonbladet har flera gånger under fredagen sökt TV4 för att få bekräftat att totalt fyra deltagare smittats av corona, något som produktionen berättade för deltagarna sent på torsdagskvällen. Men TV4 valde att själva avslöja det i sitt tv-program ”Efter fem” på fredagen.

Där bekräftades det att även deltagaren Herman Silow testat positivt.

IDOLERNAS LÅTVAL

 • Herman Silow - Get lucky - Daft Punk ft Pharrell
 • Indra Elg - Just a girl - No doubt
 • Caspar Camitz - Watermelon sugar - Harry Styles
 • Gabriel Abdulahad - Dance monkey - Tones & I
 • Paulina Pancenkov - Side to side - Ariana Grande
 • Niklas Hultberg - Chandelier - Sia
 • Ella Hedström - Välkommen in - Veronica Maggio
 • Mattias Nederman - In your eyes - The Weeknd
 • Nova Luther - I Wish av Stevie Wonder
 • Affe Hagström - Sun is shining (band of gold ) - Vargas & Lagola
 • Maya Arctaedius - Sorry not sorry - Demi Lovato
 • Simon Karlsson - The Cave - Mumford & Sons 
 • Nadja Holm - Freedom - Beyoncé (feat Kendrick Lamar)
Publisert:

LÄS VIDARE