Mejla

Andreas Hansson

Så blir coronahelvetet lite bättre – med en knapptryckning

Dags att utforska nya världar och leva genom dem i stället

”What remains of Edith Finch” har beskrivits som ett spel Wes Anderson hade kunnat skapa om han sysslade med spel.
”What remains of Edith Finch” har beskrivits som ett spel Wes Anderson hade kunnat skapa om han sysslade med spel.

NÖJE

KRÖNIKA. Allt är vitt.

Helt vitt.

Trycker du på en knapp förändras allt.

Svenne Rubins ”Folköl och dunkadunka” är en riktig gnällfest.

Corona kan inspirera till en hundra gånger mörkare version, det finns mycket att deppa över nu: monotonin, gnället – sommen vi har puffat lite dåligt tror jag! och detta – som går i cirklar och så egentiden som ibland känns väl generöst tilltagen.

Men är jag aldrig ensam längtar jag efter tid åt böckerna (nu Paolo Cognettis ”De åtta bergen”), ljudböckerna (Fogelströms ”Stadserie” i underbar inläsning av Helge Skoog), tv-serierna (Netflix ”Emily in Paris” är exakt injektionen av glädje, utomlandskänsla och nya bekantskaper man inte kan uppleva i sitt eget liv). Corona är ett utmärkt tillfälle att testa andras liv den vägen, och ett guldläge att testa på spelkulturen.

När jag inledde mitt försök att bli gamer för några år sedan ordinerade vår spelredaktör Effie Karabuda min än i dag största spelupplevelse: hyllade ”What remains of Edith Finch”, en hjärtskärande historia om en ung kvinna som kommer hem till huset där hon växte upp och där hemska saker hänt. Rummen är övergivna, väggarna täckta av familjens bilder och böcker, nya utbyggnader har förvandlat huset till ett vindlande labyrintiskt kråkslott. Det är extremt snyggt, kreativt och oväntat, med välgjord filmmusik till scenerna och ett manus som krossar ditt hjärta. Det hade passat som film men blir extra berörande i spelform där du själv sätter händelserna i rörelse.

Nyligen har också samma spelstudios (Giant sparrow) tidigare spel, ”The unfinished swan” släppts till dator och Appstore. Även här väntar en känsloresa när du följer pojken Monroe vars mamma just dött vilket gjort att han satts på barnhem. Han har fått behålla en enda av mammans 300 tavlor och väljer en ofärdig målning av en svan. En natt vaknar svanen till liv och försvinner in i bilden, pojken följer efter och får sakta men säkert veta sanningen om sitt förflutna.

Historien börjar med en helt vit skärm. Du märker snart vad allt handlar om och hur du tar dig vidare.

Har du aldrig spelat förr är detta två titlar som har potential att göra dig till en spelnörd.

Och dessutom utmattad av känslor i coronatristessen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dag! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det sitter i väggarna” 2020 – så gick det sen för deltagarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Spel

Svenne Rubins