Prince-basist till Umeå jazzfestival

Veronika Åström/TT

Publicerad 2021-07-03

Ida Nielsen är en av artisterna som kommer till Umeå jazzfestival i höst.

Fyra internationella jazzartister kommer till Umeå i höst, enligt Västerbottens-Kuriren. En av dem är den danska basisten Ida Nielsen, som spelat med världsartisten Prince.

Ida Nielsen spelade med Prince i bandet ”The New power generation” under åren fram till hans död 2016. I höst kommer hon till Umeå tillsammans med ”The Funkbots”, som kombinerar urbana toner med rootsmusik, enligt ett pressmeddelande.

Klar för festivalen är också Keyon Harrold från Missouri i USA, som spelade trumpet i rollen som jazzlegendaren Miles Davis i filmen ”Miles ahead” från 2015. Harrold beskrivs som ”en ung trumpetvirtuos”, som blandar politiska engagemang, berättelser från gatan och jazztraditioner. Han har tidigare jobbat med världstjärnor som Jay-Z, Beyoncé, Eminem och Mary J. Blige.

Även den kritikerrosade gitarristen och kompositören Pedro Martins från Brasilien är med i festivalens första släppta lineup, samt saxofonstjärnan Lakecia Benjamin från New York. Hon har sina rötter i karibisk dansmusik och är känd för sina tolkningar av John Coltranes musik.

Umeå jazzfestival arrangeras den 27–31 oktober i höst.

ANNONS