Efter ilskan mot Bloggbevakning – vidtar åtgärder mot hatet

”Förhoppningsvis är detta en tillräcklig åtgärd”

Uppdaterad 2022-11-16 | Publicerad 2021-05-14

Jannike Nordström (vänstra bilden) och Henrik Erksson, chefredaktör på Nyheter24, på vars plattform Bloggbevakning återfinns.

Jannike ”Bisse” Nordström riktade hård kritik mot hur Bloggbevakning hanterade elaka kommentarer om henne.

Nu vidtar plattformen, som ligger hos Nyheter24, åtgärder.

– Det är ett första steg för att se om det blir bättre i hennes kommentarsfält, säger Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson.

I veckan har en konflikt uppstått mellan influencern Jannike ”Bisse” Nordström, 35, och bloggen Bloggbevakning som ligger hos Nyheter24 och drivs av Camilla Gervide, 40.

Det började med Camilla Gervide i ett inlägg på Bloggbevakning gratulerade Jannike Nordström till hennes nyfödde son.

Men kommentarsfältet fylldes snabbt av åsikter om Jannike Nordströms utseende på förlossningsbilden.

Upprörd över svaret

När Jannike Nordström kritiserade på Instagram om varför de elaka kommentarerna fick ligga kvar på plattformen skrev Camilla Gervide ett inlägg på Instagram om hur hon inte förstår varför någon frivilligt går in och läser elaka kommentarer om sig själv.

Jannike Nordströms inlägg med sin nyfödde son.

– Hon lade ut den här bilden som jag hade lagt upp, och skrev några rader om det. Sedan fick jag skickat till mig att det fanns en tråd om mig på Bloggbevakning. Där kommenterade folk hur jag såg när jag låg där nyförlöst, om att jag hade smink och lösögonfransar, säger Jannike Nordström till Aftonbladet och fortsätter:

– Hon har inte skrivit något dåligt om mig, men hennes sätt att hantera det efteråt har varit så illa. Hon skrev att jag kanske har ett självskadebeteende för att jag läste kommentarerna och reagerade.

”Mycket näthat”

Hon säger att kommentarerna inte togs bort förrän hon började kritisera.

– Så de låg ute iallafall i två dagar, och det handlade ju om 150 kommentarer liksom, inte typ fem.

– Det är mycket näthat som byggs upp på hennes sida, då borde hon se till att stoppa det. Ta in en moderator som rensar kommentarer. Det är inte bara mig, det gäller så många andra tjejer också.

Vad är det rent konkret du hade önskat att Bloggbevakning hade gjort?

– Bara tagit bort kommentarerna, och bara sagt ”förlåt det här gick för långt”. Det är ju inte hon som skrivit dem, men det är på hennes plattform. Inte säga att det är mitt fel, att jag har ett självskadebeteende för att jag läste dem.

Gervide: ”Kanske dåligt ordval”

Camilla Gervide säger till Aftonbladet:

– Innan jag hann se kommentarerna och hann agera så är det någon som har skickat henne en länk och skrivit ’titta hur mycket hat du har fått’. Då går hon in på länken och uppmärksammar sedan det på sina sociala medier. Jag går då såklart in och tar bort kommentarerna, jag vill inte heller ha dem där.

Camilla Gervide, som driver Bloggbevakning.

Hon säger att hon håller med Jannike Nordström om att elaka kommentarer ska bort, samtidigt som hon står fast vid att hon inte förstår varför man utsätter sig själv för att läsa kommentarerna om man blir ledsen.

– Det folk har svårt att förstå att jag sympatiserar med Jannike och tyckte att kommentarerna var över gränsen, annars hade jag inte tagit bort dem. Samtidigt kan jag inte förstå varför hon gick in på länken när hon visste vad det handlade om. Skit i att läsa kommentarerna, skicka ett meddelande till mig att gå in och ta bort kommentarerna bara.

– Självskadebeteende kanske var ett väldigt dåligt ordval av mig men hon visste ju att hon länken ledde till kritiska kommentarer. Jag önskar att hon bara hade kontaktat mig, skickat mig ett dm eftersom jag inte varit snabb nog eller att någon hade anmält kommentarerna. 

Camilla Gervide säger att hon förstår varför många influencers passar på att ”trycka till” henne nu, eftersom hennes blogg till stor del går ut på att granska just influencers.

– Jag förstår att jag är en nagel i ögat på väldigt många influencers, så får man en chans att trycka till mig så gör man säkert det, och det är helt okej. Däremot blir det patetiskt när en annan influencer, i det här fallet, ljuger ihop ett scenario för att framställa mig i sämre dager, istället för att kritisera det som faktiskt hänt. Behövde situationen verkligen kryddas?

Vidtar åtgärder

Efter händelsen med Jannike Nordström har nu Camilla Gervide och Nyheter24 valt att vidta åtgärder på bloggen.

– Vi har valt att ha de öppna kommentarsfälten tidigare för att bloggen alltid har varit så ända sedan Camilla kom till oss. Men klimatet där är ju absolut inte okej. Speciellt i det här fallet. Så vi har vidtagit åtgärder nu, och det har Camilla skrivit om i bloggen. Det är ett första steg för att se om det blir bättre i hennes kommentarsfält, säger Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson, 34.

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson.

Han fortsätter:

– Det är en blogg som är väldigt engagerande och som har många kommentarer, och många bra kommentarer också. Att några idioter ska få förstöra för en massa andra, det är tråkigt. Men jag hoppas att det kommer att bli bättre efter det här.

Camilla Gervide skriver i ett inlägg på bloggen om de nya kommenteringsreglerna, som bland annat innebär att användare behöver fylla i en mejladress för att kunna kommentera, och att den första kommentaren måste bli godkänd för att man ska kunna kommentera vidare.

”Förhoppningsvis är detta en tillräcklig åtgärd, men det får framtiden utvisa”, skriver hon i inlägget.

ANNONS