Sven Wollter i sista tv-intervjun: ”Jag är inte rädd för döden”

Berättade i ”Renées brygga” om sina tankar om att dö och hur han ville bli ihågkommen

I sin sista tv-intervju berättade Sven Wollter att han tänkte mycket på döden.

Den folkkäre skådespelaren var inte rädd för att dö – och avslöjar i ”Renées brygga” i kväll hur han ville bli ihågkommen av sina barn.

– De ska kunna säga ”det var en okej kille som stod för nånting”.

I somras spelade Sven Wollter in det som skulle bli den sista tv-intervjun innan han dog i sviterna av covid-19 i november, 86 år gammal.

För TV4:s Renée Nyberg berättar han i ”Renées brygga” hur han blev författare efter att ha fyllt 80 för att tackla sina tankar om döden.

– När man börjar bli över 80 så är döden någonting som man hela tiden har i närheten och inte kan fly ifrån. Så vill jag tackla det genom att skriva om det, säger han.

”Tråkigt att inte vara med mer”

I programmet berättar Sven Wollter att han kunde tänka ”Sven, är detta din sista sommar?” när han var på sitt sommarställe i Bohuslän. Melankolin slog till med jämna mellanrum, den var oundviklig, men man behöver inte gräva ner sig i den.

– Det gör jag ändå, det gör alla människor ändå, du kommer upptäcka det. Jag är inte rädd för döden men jag tycker att det är tråkigt att inte vara med mer. Så är det. Jag ogillar den där eviga tomheten. Det eviga mörkret. Begreppet evigt är ett skrämmande begrepp, det kan fylla mig med fasa.

Sven Wollter i ”Renées brygga”.
Sven Wollter i ”Renées brygga”.

Sven Wollter var själv drabbad av flera tunga förluster i sitt liv: vänner, frun Viveka och dottern Ylva. ”Stämmer det som man säger att tiden läker alla sår?”, undrar Renée Nyberg.

– Nej, det gör det förstås inte. Men såren blir mindre variga. Mindre värkande, mindre spetsiga. De gör inte lika ont som de gjorde i början, måste jag nog säga. Men det går inte en dag i mitt liv utan att jag tänker tillbaka på nära människor som jag älskat och som inte finns längre. Det går inte en dag. Men det är ju en del av livet för helskotta. Det svarta, det sorgliga, det är en så oändlig viktig del av livet och man måste bejaka den. För om man inte bejakar sorgen eller det svarta så kan man aldrig se ljuset. Mörker och ljus betingar vartannat.

Sven Wollter i ”Renées brygga”.
Sven Wollter i ”Renées brygga”.

”Det var en okej kille”

Renée Nyberg frågar också hur han själv vill bli ihågkommen den dagen han försvinner, varpå Sven Wollter lyfter rödvinsglaset och skrattar till.

– Förlåt. Haha, det här är bra när man vill tänka efter.

Han tar en klunk.

– Man brukar tala om hur man vill bli ihågkommen när man är inne i det eviga mörkret. Jag vill ju inte att barnen ska skämmas över att de har haft mig som farsa. Stolthet är inte mycket för mig, men att de ska kunna säga ”Det var en okej kille. Det var en okej kille som stod för nånting och inte försökte ljuga mer än nödvändigt”.

”Renées brygga” sänds onsdag 13 januari 21.00 i TV4 och TV4 Play.

Renée Nyberg.
Renée Nyberg.
Publisert: