Skivbolagschefen anklagas för sexuella trakasserier

Strippklubbsbesök med anställda, sexinviter och sexuellt ofredande – skivbolagskvinnorna vittnar om höga chefens oacceptabla beteenden

Han är hög chef på ett av Sveriges största skivbolag – en av de med mest makt i en bransch där många drömmer om att få arbeta.

Nu vittnar flera kollegor om hur han missbrukat makten för att utnyttja unga kvinnor, både anställda och artister.

– Han tar min hand och för ner den i byxorna. Innanför sina kalsonger. Jag blev helt handlingsförlamad, säger en av de utsatta kvinnorna.

Sexuella inviter, ofredanden och olämplig beröring. Strippklubbsbesök med de han är chef över. Den högt uppsatta skivbolagschefens beteende har varit välkänt bland unga kvinnor i branschen i många år.

Men ingen vågar träda fram med namn.

– Man får ofta höra: ”Det står 200 i kö som vill ha ditt jobb”. Man är konstant rädd för att bli av med jobbet, säger en av kvinnorna.

Lika känd för sitt beteende i musikbranschen som Timell var hos TV4

Nöjesbladet har pratat med ett tiotal personer som beskriver samma sak. En högt uppsatt skivbolagschef som utnyttjar sin maktposition för att komma nära unga kvinnliga anställda och ta sig friheter med såväl artister som andra som han möter i sin egenskap som skivbolagschef.

– Han är lika känd för sitt beteende i musikbranschen som Timell antagligen var hos TV4, säger en av kvinnorna som har råkat ut för honom.

Det bekräftas av flera personer i branschen.

– Det har pratats om det i slutna sällskap, på middagar och sånt nu i samband med #Metoo. En högt uppsatt chef för ett annat bolag sa ”Om det är nån som borde vara orolig just nu så är det han”, säger en person som tidigare jobbat med den utpekade chefen.

Den bild som växer fram är av en högt uppsatt chef som skyddas av en osund kultur där stora mängder alkohol konsumeras varje vecka på jobbevents och arbetstillställningar.

Han tar min hand och för ner den i byxorna innanför sina kalsonger

En av skivbolagschefens anställda drabbades efter en julfest.

– Vi var flera som delade taxi, men jag hade oturen att bli ensam kvar med honom i bilen efter att de andra hoppat av. Han försökte kyssa mig men jag markerade direkt att jag inte ville. Han är gift och har barn och jag hade ett förhållande. Jag var inte alls intresserad.

Under resan lyckas kvinnan ringa till en kollega för att distrahera chefen, men vågar inte säga varför hon ringer. Nöjesbladet har varit i kontakt med kollegan som bekräftar att hon blev uppringd under taxiresan och sen igen efteråt och då förstått vad som hänt.

För övergreppet ska inte ha slutat med kyssar.

– Jag minns hur han tar min hand och för ner den i byxorna. Innanför sina kalsonger. Jag vet att man tänker när man får höra att nån råkat ut för det att det är väl bara att slita bort handen och knuffa bort honom. Men när det händer en själv... Jag blev helt handlingsförlamad. Chockad, säger den utsatta kvinnan.

Hon beskiver hur han missbrukade sin makt. Att hon var relativt ny på jobbet och hur viktigt det var för henne att få vara kvar.

Sedan det hände har han han befordrats två gånger

Mannen ska ha försökt tjata sig till att få följa med kvinnan hem.

– Han bara fortsätter och tjatar och är bestämd med att han ska in. Till slut är det taxichauffören som säger till honom ”Jag tror att du och jag ska vidare”. Han läste av situationen och blev min räddning. Vem vet vad som hade hänt annars, säger hon.

Inte förrän ett år efter händelsen vågar hon ta mod till sig och vände sig till ledningen för att berätta vad hon utsatts för av den höga chefen. Men kvinnan beskriver hur hon bemötts med ifrågasättanden och att hon blev ombedd att få fram fler personer som kunde styrka hennes påståenden.

I dag, ytterligare några år senare, är det fortfarande jobbigt för henne att berätta om det som hände.

Flera personer Nöjesbladet varit i kontakt med vittnar om hur mannen skyddats av bolagets ledning. Efter att den utsatta kvinnan rapporterat hans beteende ska han har fått en muntlig tillsägelse och alkoholförbud på jobbevents under en tid.

– Annars har hans beteende inte fått några konsekvenser. De har blundat för hans beteende. Istället har han befordrats, säger en källa med insyn.

– Sedan det där hände har han befordrats två gånger.

Jag blev varnad för honom

Samtidigt har kvinnor på bolaget satt i system att varna varandra för chefen.

– När jag började blev jag nästan direkt varnad för honom. ”Honom ska man passa sig för” och ”han har dåligt ölsinne” var sånt som kollegor sa. Det är så pass accepterat att det på varje företag i den här branschen, på alla skivbolag finns någon eller några som man varnas för, som man ska passa sig för. Har man blivit varnad, så är det lite som att det är på ens eget ansvar att hålla sig undan, det ses liksom så, säger en av kvinnorna.

Flera anställda och tidigare anställda berättar om hur skivbolagschefen i anslutning till företagstillställningar ska ha tagit med kollegor och personer han är chef över på sexklubb eller strippklubb vid minst tre olika tillfällen.

–Det var många som ville gå vidare men sen var det ju han som chef som till slut bestämde var vi skulle gå. Han kom fram till mig och tog tag om mig och förklarade att ”det är en sexklubb, det är grövre än en vanligt strippklubb”. Han ville att jag skulle följa med men ville liksom förvarna om att det var grövre saker som hände där så att jag skulle vara förberedd, säger en av kvinnorna.

Så hamnar handen allt längre ner och till slut på rumpan

Flera av dem som arbetar eller har arbetat med honom beskriver hans närgångna sätt som obehagligt.

Framför allt är det på musikbranschens många jobbtillställningar som spelningar, konserter, låt- och albumreleaser, showcase och representationsmöten, alla med alkohol inblandade, som skivbolagschefen påstås bli speciellt närgången.

– Han ställer sig gärna nära och håller om och så hamnar handen allt längre ner och till slut på rumpan. Det gäller både mig och kollegor och kvinnliga artister som har råkat ut för honom.

Chefen, som är gift och har barn, ska också ha kommit med direkta sexinviter till anställda.

– På ett event där vi var och jag hade bjudit in min kompis kom han och föreslog att vi alla tre skulle gå hem tillsammans, säger en kvinna som valt att sluta på skivbolaget.

För att ha sex?

– Ja, det var så han la upp det.

Vi har tillsatt en utredning

Nöjesbladet har upprepade gånger sökt den utpekade skivbolagschefen via telefon och sms för att låta honom bemöta anklagelserna.

Hans chef, skivbolagets vd, svarar kort via mejl:

”Vi har en uppförandekod som tydligt reglerar trakasserier av alla de slag. Vi tar dessa anklagelser på största allvar och har tillsatt en utredning”, skriver vd:n.


Denna artikel har kritiserats av Pressens opinionsnämnd.


Publisert:

LÄS VIDARE