Förhöret som kan avgöra Timells framtid

I veckan hålls förhör om våldtäksanklagelserna: ”Nu måste man fatta ett beslut”

Av: Eric Tagesson, Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Förundersökningen mot Martin Timell går framåt.

Kvinnan som anklagar programledaren för våldtäkt på en jobbfest kallas i veckan till förhör.

Och enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är förhöret avgörande för utredningen.

– Efter det måste man fatta ett viktigt beslut.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436
Martin Timell.

Aftonbladet har tidigare skrivit om assistenten som antastades på en jobbfest för ”Äntligen hemma”. På festen ska Martin Timell ha stuckit handen innanför hennes bikinitrosor när flera kollegor satt i en badtunna.

För drygt en vecka sedan polisanmälde kvinnan honom för våldtäkt.

Förundersökning inledd

Åklagaren har inlett en förundersökning mot Timell, och enligt uppgifter till Aftonbladet kallas kvinnan till förhör om händelsen 2008 under den här veckan. Utifrån förhöret kan åklagaren bedöma om brottet fortfarande ska rubriceras som våldtäkt. Skulle anmälan exempelvis rubriceras som sexuellt ofredande kommer ärendet att läggas ner eftersom det är preskriberat.

Preskriptionstiden för sexuellt ofredande är nämligen fem år, medan den för våldtäkt är tio år.

– För det första är det många som missuppfattar våldtäktsbegreppet. Det innefattar handlingar som är ”med samlag jämförliga”, säger tidigare överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem säger att det, såklart, alltid är svårigheter med att utreda ett brott som ligger långt bak i tiden.

– Det handlar ju om minnesbilder, att man kan ha påverkats av debatten, om bristen på teknisk bevisning.

”Avgörande”

Han säger att det som nu ska hända, ett förhör med kvinnan, är avgörande.

– Om jag varit åklagare i det här ärendet hade jag haft ett ingående förhör med henne för att klargöra bilderna av vad som hänt. Om det som hänt faller inom begreppet våldtäkt kan man fortsätta utredningen, om det inte gör det har brottet ju preskriberats.

Han säger att om det inte varit för preskriptionstiden, hade man kunnat fortsätta utredningen, utan att ta ställning till brottsrubriceringen i nuläget.

– Men nu måste man fatta ett beslut.

”Finns stödbevisning”

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, blev kontaktad av kvinnan och begärde Massi Fritz som målsägandebiträde. Enligt Massi Fritz bedömning ska det finnas stödbevisning.

”Min klient har i dag gjort en polisanmälan angående våldtäkt. Jag utgår ifrån att förundersökning inleds och att det finns många utredningsåtgärder som måste göras. Det är viktigt att det sker en skyndsam handläggning då brottet inte har preskriberats. Det är 10 års preskription för våldtäkt”, har hon tidigare skrivit i ett sms till Aftonbladet.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz vill inte kommentera vilken form av stödbevisning det handlar om.

”Hoppas få vittna”

Tobias Hallberg Angantyr, som var inslagsproducent på "Äntligen hemma" fram till 2009, var på festen. Han har ännu inte blivit kallad på förhör, men hoppas att han kommer att bli det.

– Jag finns här för dem om de vill veta vad jag har sett, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare varit i kontakt med andra personer ur produktionen som var med på festen där Timell ska ha antastat på kvinnan. En av dem är en manliga medarbetare, som jobbade med programmet under tre år. Han satt också i badtunnan.

– Det är ju en vattenyta. Jag vet inte vad som försiggår där under. Men hon reste sig plötsligt upp och sprang därifrån. Det blev uppståndelse, säger en person som satt med i badtunnan.

Även en annan före detta kollega backar upp hennes historia.

– Jag har aldrig blivit utsatt för honom själv, däremot kan jag bekräfta hennes berättelse. Jag var på den festen och jag tog emot henne precis efter att det hade hänt, när hon sprang därifrån.

”Tolererats för att han är stjärna”

Kvinnan polisanmälde Martin Timell i förra veckan eftersom TV4-ledningen inte väljer att anmäla det sexuella övergreppet. Det, trots att det just nu pågår en oberoende utredning om företagskulturen på TV4.

– Att skydda honom är ett övergrepp i sig. Om TV4 själv gjort det, hade inte jag behövt göra det, har kvinnan tidigare sagt till Aftonbladet.

– Det är väldigt länge sen, det är nio år sedan. Det var inte TV4 som arrangerade den här festen, den var på en privat plats med medarbetare som inte jobbade på TV4, och inte minst för att kvinnan inte ville gå vidare den gången, säger TV4:s vd Casten Almqvist till TV4.

Ledningen har erkänt att de känt till Timells olämpliga beteende, men ändå inte agerat.

– Det har funnits en tolerans med den här mannen för att han är en stor stjärna. Nu är det slut med en unken luftficka från förr, säger TV4:s vd Casten Almqvist.

Han har också meddelat att de chefer som har blundat för problemen i ”Äntligen hemma”-produktionen ändå får sitta kvar.

Avslutat samarbete

TV4 har efter anklagelserna om kränkningar och sexuella trakasserier mot flera kollegor avslutat allt samarbete med Martin Timell. De har även stoppat alla inspelningar av programmets nya säsong.

Aftonbladet har varit i kontakt med kvinnan som polisanmält Timell, men hon vill inte kommentera den pågående utredningen.

Aftonbladet har under flera veckor sökt Martin Timell, men han har inte velat kommentera utredningen mot honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE