Zsa Zsa Gabor död – blev 99 år gammal

Efter år av dålig hälsa – nu har hon somnat in

avAndreas Hansson

1 av 2

Hennes sista år kantades av sjukdom.

Nu har skådespelaren Zsa Zsa Gabor dött 99 år gammal efter en hjärtattack, uppger TMZ.

”2016. Du kan dra nu. Vi har förlorat för många i år. Nyligen Alan Thicke OCH Zsa Zsa? Ugh. Hejdå”, skriver skådespelaren Grace Byers på Twitter.

Hon ska ha förts till sjukhus men dödförklarades väl på plats.

Hon föddes 1917 i Ungern men emigrerade till USA 1941 och spelade i filmer som ”Målaren på Moulin Rouge” (1952). Hennes önskan var att få tillbringa den sista tiden i hemlandet och hennes make sedan 1986, Frederic Prinz von Anhalt, 73, var fast besluten att göra hennes dröm till verklighet. Men dödsfallet kom före.

Amputerade ben och föll i koma

Under sina sista år drogs hon med envetna hälsoproblem. 2002 var hon med om en bilolycka och drogs med skadorna därefter. Hon har åkt in och ut på sjukhus, bland annat efter att ha fallit i koma upprepade gånger. Hon bröt höften 2010, vilket orsakade en så allvarlig infektion att hon strax före sin födelsedag 2011 tvingades amputera sitt halva högerben. Tre månader senare drabbades hon sedan av en blödning i magen och föll i koma. Då gav läkarna henne 50 procents chans att leva ett år till. Hon har även drabbats av två stroker, och fick två dagar efter sin födelsedag i februari i år föras till sjukhus med vatten i lungorna.

Hölls avskärmad på födelsedagskalas

De sista åren firade maken hennes födelsedag med fester i deras gemensamma bostad. Stjärnan hölls dock avskärmad i sovrummet på grund av sin bräckliga hälsa.

– Jag riggat kameror så att hon kan se alltihop från sängen. Dessutom kommer alla som går på Oscarsgalan kunna se min present till henne, sa han då.

”Drömde om barn”

Gabor var famöst omskriven för sitt kärleksliv. Hon hade nio olika makar, sju av äktenskapen slutade i skilsmässor och ett, med skådespelaren och advokaten Felipe de Alba annullerades då hennes tidigare skilsmässa inte var avklarad vid vigseln.

Hon var bland annat gift med hotellmannen Conrad Hilton mellan 1942 och 1947. De fick dottern Francesca Hilton ihop. Hon dog 67 år gammal 2015 efter en massiv stroke.

Kring 2011 ska Zsa Zsa Gabor har försökt skaffa barn tillsammans med maken Frederic, och en surrogatmamma.

– Att vi skulle få ett barn tillsammans har alltid varit hennes dröm, har Fredric tidigare berättat.

Kollegornas sorg

Stjärnorna sörjde henne efter beskedet i natt.

”2016. Du kan dra nu. Vi har förlorat för många i år. Nyligen Alan Thicke OCH Zsa Zsa? Ugh. Hejdå”, skrev skådespelaren Grace Byers.

”Hon och hennes syster var underbara damer som alltid var roliga och fantastiska att umgås med”, skriver skådespelaren Barbara Eden.

”Vila i frid, sprudlande Zsa Zsa Gabor. Strålande gästskådespelare i komedier, draman, varitéer och talkshower”, skriver komikern Gilbert Gottfried.

”Det fanns bara en Zsa Zsa Gabor. Och jag tyckte mycket om henne. Voila i frid, min kära”, sktrev tv-stjärnan Larry King. ”2016 har skördat fler stjärnor än det borde. The one and only Zsa Zsa Gabor har dött”, skriver Humphrey Bogarts efterlevande.