Kritiken mot ”En man som heter Ove”: Den är för lik Clintans film

Regissören Hannes Holm: ”Javisst finns det likheter”

1 av 7
NÖJE

Han satte nästan kaffet i vrångstrupen.

Filmaren Bengt Löfgren tycker att ”En man som heter Ove” är för lik Clint Eastwoods ”Gran Torino”.

”Utan att kunna Bibeln finns det säkert flera berättelser där på samma tema också”, svarar regissören Hannes Holm i ett sms.

Foto: Copyright Housebars Produktion
Filmaren Bengt Löfgren.

När filmaren Bengt Löfgren såg ”En man som heter Ove” reagerade han direkt på likheterna – med Clint Eastwoods ”Gran Torino” från 2008.

– Hela plotten, att han inte har något att leva för, han är en bitter gubbe som förlorat sin fru. Walt är en sur gammal veteran, Ove en gammal fabriksarbetare som är överflödig. De älskar sina länder, ogillar förändringar, kör amerikanskt respektive svenskt. 

Han menar att likheterna framförallt finns i det översiktliga men även i rena smådetaljer.

– Båda lagar vitvaror åt sina grannar, uttryck som ”det är inte rocket science”, som Walt säger och Ove säger det på svenska. I båda filmerna kommer grannarna över med mat som de inte vill ha för att det är massa konstiga kryddor, men sedan äter de maten och tycker att det är ganska gott.

Han reagerade inte när han läste Fredrik Backmans bokoriginal, men tycker att likheterna mellan filmerna är så stora att han ”nästan satte kaffet i halsen” när han hörde att ”En man som heter Ove” Oscarsnominerats. Framförallt reagerade han på att inga filmrecensenter nämnt likheterna mellan filmerna.

– Att göra referenser till andra filmer är bara bra. Det görs hela tiden. Men jag personligen tycker man kunde visat lite mer fantasi och satt en egen tydlig signatur på filmen. ”Gran Torino” har inte parallellhistorien där man tittar tillbaka till barndomen, men annars kom jag på mig själv med att kunna räkna ut vad nästa scen skulle handla om för att det var så likt ”Gran Torino”.

Holm: ”Gubben är misstänkt lik andra tjatiga gubbar”

”Ove”-regissören Hannes Holm ger Bengt Löfgren delvis rätt.

”Javisst finns det likheter. En man som heter Ove är en klassisk berättelse om en bitter man som under historiens gång ändrar attityd och omgivningen med honom. Det är en berättelse som återfinns många gånger om i litteraturhistorien. Vad gäller filmer så kan man rada upp de senaste: ”As good as it gets”, ”About Schmidt”, ”Gran Torino”, ”Nebraska”. Tittar vi längre bak finns klassikern om den snåla & elaka Scrooge av Dickens och utan att kunna Bibeln finns det säkert flera berättelser där på samma tema också”, skriver han i vid pausen i ett arbetsmöte.

Bengt säger att han kunde ”förutse vad som skulle hända i nästa scen” utifrån ”Gran Torino”?

”Det fanns inte en enda flashback i ’Grand Torino’! Inte nån! Så om den där gubben sätter sig och tittar på filmerna en gång till parallellt så återfinner han en mängd flashbacks ur Oves liv. Något som är en av den filmens huvudbeståndsdelar! Jag tycker att denna gubbe börjar bli misstänkt lik alla andra tjatiga gamla gubbar. Inklusive mig själv. Jag vill även framhålla att 1,7 miljoner svenskar uppenbarligen velat titta på Ove för att de hittat nya spännande situationer de inte sett förr. Nu måste jag återgå till mitt möte som säkert kommer sluta som alla andra möten”, skriver han.

Filmexperten: ”Tänkte inte på den filmen”

Aftonbladets filmkritiker Jan-Olov Andersson är skeptisk till kritiken.

– Likheterna känns väldigt sökta,”Gran Torino” fanns inte nånstans i mina tankar när jag såg filmen, och jag ser inte några större likheter nu när det påtalas. Den som vill hitta likheter kan väl hitta likheter mellan alla filmer, säger han.

Hans kollega Jens Peterson menar att likheterna finns, men ytterst ytligt.

– Huvudpersonerna är äldre män vars fruar nyss dött. Men skillnaderna är större. Den svenska är en kärlekshistoria som visar vad som formade Ove. Den amerikanska handlar om kriminella gäng och en äldre man som försöker dela med sig av erfarenheter till en tonåring. En stor skillnad är att många känner igen sig själva eller andra i Ove, både i Sverige och internationellt. Det har jag aldrig hört någon säga om Walt Kowalski som Clint Eastwood spelar, säger Jens Peterson.

Foto: Anthony Michael Rivetti/AP/Warner Bros
Både Walt och Ove gillar sina bilar.
FAKTA

Likheter och olikheter enligt Aftonbladets filmexpert Jens Peterson


LIKHETER

Walt och Ove är griniga gubbar som får nya grannar.

Walts fru begravs i filmens början, Oves fru har nyligen dött.

Både Walt och Ove gör saker som gör att de betraktas som hjältar, motvilliga sådana.

Walt har bilen Gran Torino från 1972 som han putsar. Ove byter ofta årsmodell på Saab.

Walt och Ove blir vän med ny granne, yngre kvinna från annat land. De prövar ny mat.

Walt och Ove har gott om verktyg och kan rörmokeri.

Walt och Ove har båda svåra hälsoproblem som de döljer för omgivningen.

OLIKHETER

Ove vill ta livet av sig. Gång på gång. När han får livsglädjen tillbaka... För Walt är det tvärtom. Inga självmordstankar, men när han blir svårt sjuk ser han en chans att göra ett offer.

Walt har två barn och flera barnbarn, men dåligt kontakt med dem. Viktigt för intrigen. Ove har inga barn, en stor sorg för honom och hustrun.

Det centrala i Oves berättelse är kärleken till hans fru och sorgen över det som drabbade henne. Inget sådant i ”Gran Torino”. Inga tillbakablickar, inget om hustrun.

Walt har varit soldat i Koreakriget och har vapen som han använder. Ove har inget sådant.

Walt bor i ett fattigt område som omgivningen betraktar som farligt. Inte Ove.

Walt är rasist och föraktfull mot många människor med annan bakgrund, hudfärg, religion, kultur. Inte Ove som är allmänt skeptisk mot alla andra.

Kriminella ungdomsgäng finns i Walts område och är viktiga för intrigen. Automatvapen pepprar bostadshus. Inte hos Ove.

Walt röker och tuggar tobak och går på bar där han träffar sina vänner. Ove har inga vänner, röker inte och dricker inte massa öl som Walt.

Walts nya grannar är från hmongfolket i Indokina och han lär mot sin vilja känna en stor grupp, deras kultur och vanor. Inte samma i den svenska filmen.

Walts fru var katolik och religiösa diskussioner med en präst är viktiga. Inte för Ove.

Walt har en hund som han tycker om. Ove ogillar djur, men tvingas ta hand om katt.

Ove är självutnämnd ordningsman för det präktiga bostadsområdet. Walt har inga sådana ambitioner.