Mejla

Fredrik Virtanen

Varning, skaffa inte internet till stugan

Publicerad:
Uppdaterad:

Mitt misstag var att tacka ja till erbjudandet om bredband.

Nu är sommaren dekadent och vulgär, fylld av tv vid minsta motstånd.

Foto: SVT
Drakdansen i ”Bollibompa” – i åratal den enda barnunderhållningen på Virtanens lantställe. Nu går det att se tv dygnet runt.

En kompis som också har sommarstuga vägrar skaffa bredband. Det kostar en del men han har råd, det handlar om att han bara vill ha ettan och tvåan och det gör honom ingenting att fyran bara fungerar ibland.

Han vill ha lugn och ro från den vanliga skärmstressen.

Han är klok.

Jag var likadan. Vår sommarstuga hade förvisso något litet Viasat-paket via takantennen men bara 3G i mobilen. Två reklamfria kanaler (samt magiska Barnkanalen och Kunskapskanalen/SVT24) och ett par, tre reklamkanaler är dagens teknologiska motsvarighet till att hämta vatten med hink ur egen brunn.

Så var det länge. Därför är jag mästare på att dansa drakdansen i ”Bollibompa”. Men förra sommaren tog 1900-talslivet slut.

Plötsligt en dag kom ett meddelande om att ”Telia installerar fiber i området” och några dagar senare knackade en försäljare på vid hammocken. Vi skrev på. Allting kostar ju 99 eller 129 kronor i månaden numera och avbetalningen på bredbandet skulle ligga där ungefär. Sedan tillkom tv-abonnemang och internetleverantör och det blev väl blir väl en 300–400 kronor i månaden.

Det är inte pengarna.

Det är svagheten.

Jag visste vad som skulle hända när den streamade styggelsen släpptes över trösklarna. Jag är en svag människa. Jag vet om det.

Nu är det inte bara Barnkanalen på morgonen och enstaka kvällsfilmer eller ”Morden i Midsomer” på SVT och ”Allsång på Skansen” som en mysigfamiljeträff varje tisdag. Nu är allt depraverat.

Finns det en möjlighet att se ikapp ”The Missing” eller ”Twin Peaks” istället för att gå och bada i alltför kallt vatten är risken stor att jag gör det valet. Eller om det regnar. Eller om jag borde rensa rabatten. Eller göra korv. Eller måla uthuset. Eller klippa gräset. Eller njuta av tystnaden.

Eller, framför allt, läsa ifatt den underbara hög med böcker jag inte hann med under arbetssäsongen. Eller de ännu mer underbara romanerna som köpts in för ändamålet: sommar och hängmatta.

Så jag ligger i hängmattan och kollar ”Twin Peaks” – eller hela ”Vita huset” som jag såg om förra sommaren – medan ungarna sitter vid skärmar och kollar ”Ever after high”, ”My little pony” eller ”Lego Batman”. Istället för att leka med kottar, som jag gjorde som barn efter att ”Sommarlov” (som börjar på fredag på Barnkanalen/SVT) tagit slut och tv:n började flimra (nåja, det fanns även vatten att bada i och lekar att leka med min kompis Karin).

Jag klarar inte av att ha banal underhållning lättillgängligt. Jag kommer alltför ofta välja den banala underhållningen och låta skärmarna vara barnvakter.

Detta är inte bra. Internet har inte bara förstört demokratin, internet har också förstört sommaren. Sommaren är vår sista chans att leva civiliserat, som riktiga människor. Övriga året är för längesedan förlorat till teknologin.

Varning, varning. Lär av mitt misstag. Tacka nej. Det går aldrig att göra bredbandet ogjort. När man väl blivit beroende är det kört.

VECKANS...

Foto: SVT
Sofia Helin i ”Berlin – under samma himmel”.

…AKTUELLT-HAVERI. Inför en debatt om medias trovärdighet intervjuade SVT:s ”Aktuellt” en högerextrem kvinna som skrivit fasansfullt rasistiska saker på en nazistisk sajt. Hon sa att hon inte trodde på riktiga medier utan på de alternativa nätsajterna, som vanligtvis har kopplingar till SD, ryska troll eller högerextremism. SVT medgav att de missat att kolla vem kvinnan var och har hånats för att inte kunna googla. Den intressanta frågan är vad som hade hänt om de googlat? De som ropat högt om att högerextrema tidningar- och föreningar bör få vara på Bokmässan och i Almedalen hade rasat sig bruna i ansiktet om hon klippts bort. ”Censur” hade de kallat det. Vilket hade varit struntprat men det visar hur omöjligt det är att göra rätt för SVT, ständigt under beskjutning från olika gapiga särintressen.

Foto: CNN
Misstänkta lagbrott mot konstitutionen är inget som bekymrar Trumps väljare.

…CNN-UPPHETSNING. Utredningarna kring Donald Trumps skandalösa beteenden i Vita Huset bevakas hårt, inte bara av kabeltevekanalen CNN men nu råkar jag titta på just CNN väldigt ofta. Under alla gravallvarliga analyser och hånfulla kommentarer efter ännu ett utskottsförhör med sparkade FBI-chefen James Comey eller justitieminister Jeff Sessions måste man komma ihåg: Detta som högt utbildade och professionella politiska personer som läser New York Times tycker är skandalöst skiter Trumps kärnväljare totalt i. De kunde inte bry sig mindre om att Trump bryter mot alla oskrivna regler och sparkade FBI-chefen eller om han lagt sig i och försökt stoppa FBI:s utredningar som riktade sig mot hans medarbetare. Tvärtom skulle fansen bara klappa händerna om det bevisas sant. Den insikten gör tittandet på CNN:s kustintellektuella analyser obehagligt roliga. Nästan lika roligt som den briljanta och djupt ironiska The Onion-satiren där en grovhuggen Trump-väljare från rostbältet har läst 800 sidor intersektionell maktanalys och äntligen insett hur fel han röstade.

Foto: THE ONION
Stålarbetare som sett feministiskt ljus i en parodi.

…TV-SERIE. Ska inte säga vad som hänt med svenska Sofia Helin i den tyska SVT-serien ”Berlin – under samma himmel” utan rekommenderar alla att se den på SVT Play, den är faktiskt så bra. Ett mysigt kalla kriget-drama som, är jag rädd, kommer sluta med ond bråd död och elände. Sista avsnittet på burk-tv sänds på tisdag.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

avFredrik Virtanen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM