Elisabet Höglund: ”Unga män är en trafikfara”

Ryter ifrån efter kritiken mot äldre bilförare

1 av 3 | Foto: Sara Ringström / AFTONBLADET / 1710
Journalisten Elisabet Höglund
NÖJE

Debatten om hur länge äldre personer ska få ha kvar körkorten har blossat upp igen efter förra veckans dödsolycka.

Nu ger sig Elisabet Höglund in i diskussionen och ryter ifrån.

– Unga kaxiga män med höga testosteronnivåer utgör en stor trafikfara, skriver hon i ett inlägg på SVT Opinion.

Förra veckan tryckte en 80-årig kvinna på fel pedal i bilen och körde in i entrén till Högdalens vårdcentral. Tre personer blev påkörda varav en dog av sina skador.

I ett inlägg på SVT Opinion konstaterar nu Elisabet Höglund att debatten kring hur länge äldre människor ska få ha kvar sina körkort åter igen är aktuell.

Hon anser att det är ett stort ansvarstagande att köra bil. Höglund tycker också att det är självklart att personer som drabbats av demens, ser för dåligt eller har fått en stroke inte ska få framföra ett fordon.

”Men att generellt förbjuda äldre människor att köra bil, som en del debattörer vill, är inte bara diskriminerande utan också sakligt omotiverat”, skriver hon.

”Unga kaxiga män”

I sitt inlägg riktar hon uppmärksamheten mot yngre män.

”Det är inte i första hand de äldre bilförarna som ligger bakom dödsolyckorna i trafiken. Det är istället manliga bilförare i åldern 18-25 år”, skriver hon och fortsätter:

”Unga manliga bilförare överskattar sin förmåga, kör ofta vårdslöst, saknar erfarenhet av trafiken och är inte sällan alkohol- eller drogpåverkade. Dessa unga kaxiga män med höga testosteronnivåer utgör en stor trafikfara”.

Hon skriver till sist att hon anser att diskussionen inte bara bör handla om äldre förare utan även om de yngre manliga förarna.

”Annars silar man mygg och sväljer kameler”, skriver Elisabet Höglund.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Bilar

Opinion