Diggiloo-turnén har 20-årsjubileum i sommar

Premiär 4 juli i Ronneby ”Största jag har gjort”

Uppdaterad 2024-05-27 | Publicerad 2024-04-25

Det blir disco med Andreas Lundstedt, hyllningar till ABBA och Peter LeMarc och dansbandslåtar med nya stjärnan Lucianoz.

– Det här blir det största jag har gjort. Och självklart kommer jag att sjunga de ”bangers” jag har släppt ut, säger han.

Diggiloo-turnén pågår mellan 4 juli-24 augusti. Brukar locka tiotusentals i publiken och har även många artister på scenen:

Anders Bagge, Wiktoria Johansson, Liamoo, Elisa Lindström, Lucianoz, Jessica Andersson, Andreas Lundstedt, Idol-vinnaren Cimberly Wanyonyi och hennes final- motståndare Saga Ludvigsson, Andreas Weise samt ståupp-komikern Ann Westin.

Och alla har de senaste veckan, tillsammans med kompbandet och körsångerskan Lisa Stadell, repeterat hemma hos Anders Bagge, på Rastaborgs slott.

– Det har varit fantastiskt. Från tidiga morgnar till sena kvällar. Vi hann precis få färdigt studion i en av flyglarna där vi har repeterat, säger han.

Anders Bagge, Elisa Lindström, Lucianoz och Lisa Stadell.

Anders är stolt över att hela tre ”Idol”-deltagare är med på årets turné. Inte bara senaste finalisterna Cimberly Wanyonyi och Saga Ludvigsson, utan också Liamoo.

– Det säger något om hur viktigt programmet är för blivande artister som inte har ett eget band eller tekniken att göra egna inspelningar.

Det är Anders Bagges första riktiga sommarjobb. Han tvekade länge, då han har mycket annat på gång också.

– Men jag tar med husbilen, där jag har en liten inbyggd studio, så jag kan jobba med annat mellan varven. Det jag kommer att sakna mest är hustrun och hundarna, men de får komma och hälsa på.

Andreas Lundstedt, Andreas Weise, körsångerskan Lisa Stadell och Jessica Andersson.

Bland de artister som hyllas genom att man tolkar deras låtar återfinns ABBA, Lasse Berghagen, Céline Dion, Beyoncé, Jackie Wilson och Peter LeMarc.

– Det är klart jag känner extra mycket för Lasse Berghagen. Min pappa kände honom, jag känner hans dotter, han har gjort mycket för svensk musik. Extra kul att Peter Le Marc hyllas. Vilken duktig textförfattare, all eloge till honom, säger Anders Bagge.

En som ska sjunga LeMarc är Jessica Andersson.

– Vi jobbade ihop med en platta 2013. Han är en stor idol för mig och jag kommer att sjunga en av hans mest kända låtar.

För Jessica är det 18:e året hon är med på Diggiloo-turnén.

– Jag missade ett år när min son var liten och jag ville vara hemma med honom och 2018 var jag redan inbokad på annat. Annars är turnén alltid så kul att jag inte ens vill kalla det ett jobb. Vi grillar, sjunger ihop och njuter av sommaren.

Anders Bagge med Lucianoz och Jessica Andersson.

Lucianoz, förortskillen som gjort rekord- och lite oväntad karriär genom att sjunga gamla dansbandslåtar, hade ingen riktig koll på Diggiloo tidigare.

– Nu har jag förstått att det här blir det största jag har gjort, säger han.

– Tiden efter genombrottet… det har varit jättekul att få folk att älska dansbandsmusik. Jag har gjort över hundra spelningar, fått se massor av fina platser i hela Sverige och träffat underbara människor.

– Det ska bli kul att få sjunga duetter med Elisa Lindström som sjungit i dansband. Och att få sjunga mina ”bangers” som jag släppt.

Anders Bagge säger:

– Jag trodde inte det var på riktigt. Men det är så roligt, Lucianoz går omkring och bara är dansband. Det är så konstigt att det blir helt rätt.

Hela Diggiloo-gänget, utom Ann Westin.

ANNONS