Anita Lindblom

”Sånt är livet”-artisten Anita Lindblom död

Blev 82 år gammal ● Vännen: Var mycket omtänksam

Av: 

Natalie Demirian

Anita Lindblom bodde sedan i slutet av 60-talet i Frankrike.
Anita Lindblom bodde sedan i slutet av 60-talet i Frankrike.

NÖJE

Artisten Anita Lindblom är död.

”Sånt är livet”-artisten blev 82 år gammal.

– Hon hade en underbar, drastisk humor och var mycket omtänksam, säger Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet, till Aftonbladet.

Anita Lindblom dog den 6 september efter en kortare tids sjukdom. Det bekräftar sonen Jörgen Lindblom Andersén för TT.

Artisten, skådespelaren och schlagerikonen från Gävle var bosatt i Frankrike sedan 1969.

Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet, var vän med Anita Lindblom.

– Jag har känt Anita i 16 år. I samband med Cannes filmfestival har jag besökt henne i hennes hem i Théoule-sur-Mer varje år. Hon hade en underbar, drastisk humor och var mycket omtänksam. Samtidigt var hon mycket bestämd och envis. Hon ville till exempel inte att hennes och Bosse Högbergs liv skulle bli långfilm, säger han.

Anita Lindblom blev 82 år gammal.

Stannade kvar i Frankrike

Det var 1966–1970 som hon var gift med boxaren Bosse Högberg, som dog 2005.

Det turbulenta äktenskapet fick stor uppmärksamhet. De bråkade, de jagades av Interpol för skattebrott och gömde sig i Frankrike.

Anita Lindblom stannade sedan kvar i Frankrike och bosatte sig där, men återvände dock på 70-talet till Sverige och medverkade i filmer som ”En kärlekshistoria” och ”Rännstensungar” och gjorde flera framgångsrika krogshower. Hon drog sig tillbaka från rampljuset några år senare.

Släppte ”Sånt är livet” 1961

1961 spelade hon in succélåten ”Sånt är livet”, där hon sjöng in Stikkan Andersons svenska text och cover på Roy Hamiltons låt ”You can have her”.

Lindbloms genombrott kom när hon släppte skivan ”Ljuva ungkarlstid” 1956 och ett år senare slog igenom på Scalarevyn. Hon hade, 1962-1975, hela 27 låtar på Svensktoppen.

– Hon var mycket stolt över sin karriär och blev mycket glad över klipp som hamnade på Youtube. Till exempel från tysk och fransk tv. Bland det sista framträdanden hon gjorde som artist var på gayklubben Trocadero i Malmö där hon uppträdde med dragshowartister i slutet av 70-talet, innan någon annan svensk artist gjorde det, säger Jan Göransson.

Anita Lindblom var gift med boxaren Bosse Högberg 1966–1970.

”Blev kidnappad av showbiz”

Han säger att hon aldrig verkade vara ledsen över att ha avslutat sin karriär förhållandevis tidigt.

– Hon sa ofta ”jag blev kidnappad av showbiz”. När jag häromåret berättade för henne att Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson var på turné svarade hon mycket förvånat men också roat: ”Va, jobbar dom fortfarande?”.

Vid ett av deras sista telefonsamtal berättade han för henne att det var en jubileumsvisning av Roy Anderssons ”En kärlekshistoria” på filmfestivalen i Berlin i februari i år.

– Det var på den festivalen som filmen hade världspremiär. Anita fick mycket beröm för sin tolkning som den sköra mostern till den kvinnliga huvudrollen Ann-Sofie Kylin.

Siw Malmkvist: ”Rörde sig fantastiskt”

Till Expressen säger artisten Siw Malmkvist, 83, att hon minns Anita Lindblom med beundran.

– Hon hade kunnat bli hur stor som helst. I början av Anitas karriär minns jag att jag tyckte att hon var dösnygg och rörde sig fantastiskt på scen. Jag var nog lite avundsjuk.

Anita Lindblom med Jan Göransson.
Anita Lindblom 1968.

ANNONS EXTERN LÄNK

Basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder till bra pris hos Lindex här!

Lindex

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag måste ju ha en fru för mina barn”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anita Lindblom

Musik

Svenska filminstitutet

Film