SVT stoppar ”På spåret” med Hamid Zafar

Petas efter kritiken: ”Kommer inte att sändas”

Uppdaterad 2020-10-16 | Publicerad 2020-10-15

De har inte visats – men redan fått hård kritik.

Nu stoppar SVT delar av ”På spårets” kommande säsong.

”De avsnitt där Hamid Zafar medverkar kommer inte att sändas”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Nu meddelar SVT att man inte kommer sända de avsnitt av ”På spåret” där Hamid Zafar medverkar.

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På spåret representerar”, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg i ett pressmeddelande .

Under dagen har både hans medtävlande Frida Boisen och motståndaren Irena Pozar kritiserat Hamid Zafars medverkan i ”På spåret” sedan hans antisemitiska och homofobiska inlägg på nätet avslöjats av Dagens Nyheter. SVT tog redan i morse avstånd från inläggen och har sedan suttit i krismöten.

”Det enda rätta”

”Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram”, skriver SVT.

Därmed petas även journalisten Frida Boisen, som skulle ha gjort sin debut i programmet.

– Det känns som det enda rätta beslutet. Det går ju inte att sända det här, all glädje är borta. Det går inte sitta där och ha roligt med en människa som har sådana vidriga, fruktansvärda åsikter, säger hon.

Hur känner du för egen del, din insats försvinner ju också?

– Det är förstås jättetråkigt. Jag tycker ju att ”På spåret” är ett otroligt viktigt program som folkbildar hela svenska folket så jag var jätteärad när jag fick frågan. Men jag hoppas att de ringer nästa år i stället, så får vi verkligen se till att fixa en bättre matchning och partner.

Hamid Zafar
Hamid Zafar

”Ingen lust att prata med honom”

Frida Boisen har inte haft någon kontakt med Hamid Zafar sedan hans antisemitiska och homofobiska inlägg avslöjades.

– Nej, och jag känner ingen jättelust att prata med honom faktiskt. Om det är någon som ska ringa så är det väl han som ska ringa och inte be mig, men hela svenska folket och alla människor som är så ledsna och besvikna, om ursäkt.

Årets säsong av ”På spåret” har premiär den 27 november.

”Vi ser över möjligheterna att ersätta de två förlorade avsnitten på något sätt men ber att få återkomma i den frågan”, skriver SVT.

LÄS VIDARE