Torbjörn Ek

Måneskins fantastiska kulturkrock med svensk allsång på Liseberg

Aftonbladets Tobbe Ek ser TV4:s ”Lotta på Liseberg” lyfta med livepubliken – efter Eurovision-kuppen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GÖTEBORG. 500 i publiken känns plötsligt som 5 000.

När Måneskin intar scenen på ”Lotta på Liseberg” är jublet öronbedövande. Öronbedövande vackert.

Sommarens största kulturkrock är ett faktum. Och jag älskar det.

Det är nu jag inser hur mycket jag faktiskt har saknat livepubliken. Och det märks att publiken har saknat sina artister. ”Lotta”-publiken brukar alltid vara lite livligare än på Skansen, men ikväll var det något extra. Minsta lilla musikslinga blir till ett hav av jubel, applåder och armar i luften.

Lena Philipsson lyser när hon får underhålla publiken, Clara Klingenström och Rymdpojken ser nästan ut att växa några centimeter av applåderna. Men allra lyckligast är nog Lotta Engberg.

Känns nästan övertaggad – tills kameran slås på

Förra sommaren var kämpig för ”Lotta på Liseberg” med sjunkande tittarsiffror, inte så konstigt kanske för vad är väl allsång utan en publik att sjunga med? Lotta känns nästan övertaggad inför sändningen när hon småpratar med publiken och utbrister till alla och ingen:

– Vad spännande, det känns lite nytt det här, jag har saknat er!

Men när kameran slås på hittar hon rätt direkt.

ESC-vinnarna Måneskin i ”Lotta på Liseberg”.
ESC-vinnarna Måneskin i ”Lotta på Liseberg”.

När programledaren dessutom hinner smita runt bland stolsraderna i reklampauser och små avbrott och hälsa på stammisarna i publiken, även om de sitter längst bak, inser jag ännu mer hur viktig publiken är för ”Lotta på Liseberg”, och framför allt för Lotta Engberg.

Vi fick också en livs levande kulturkrock. De tycks alltid uppstå i de svenska kylslagna sommarskymningen när internationella gästartister bjuds in till allsångsprogrammen. Kanske har den aldrig varit så uppenbar som när Måneskin intog scenen på Liseberg. Fyra 20-åringar i Europas hetaste band just nu, efter segern i Eurovision och med ytterligare två låtar på topplistor över hela världen.

Den kuppen kan TV4 leva på hela sommaren

Det är alltid lika spännande att se hur de internationella artisterna ska lyckas hålla minen rätt när de kliver in i den svenska sommaren med blomsterklädda scener, sittande publik och ett program som öppnar med en nyskriven vals (!).

Måneskin gjorde det med beröm godkänt.

Och så fick det italienska rockbandet kvällens högsta jubel också. Men jag tror att TV4 och Lotta Engberg jublade ännu högre inombords. Den kuppen, att knipa Eurovisionvinnarnas första svenska tv-framträdande framför näsan på SVT:s ”Allsång på Skansen” kommer de kunna leva på hela sommaren.

Det och att livepubliken är tillbaka. Herregud vad jag har saknat livepubliken.

Aftonbladets Tobbe Ek ser ett ”Lotta på Liseberg” med publik för första gången sedan coronapandemin svepte över världen.
Aftonbladets Tobbe Ek ser ett ”Lotta på Liseberg” med publik för första gången sedan coronapandemin svepte över världen.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE