"Mode ska göra folk glada!"

NÖJE

Designern Bea Szenfeld svarar på läsarnas frågor

jenny säger: hur gör man för att bli designer?har du någon utbildning?
Bea Szenfeld säger: jag har en konstnärlig grundutbildning. sedan en mönster konstruktions utbildning och sist men inte minst 3 år på beckmans design högskola.
Monica säger: Vad blir du inspirerad av?
Bea Szenfeld säger: oj...allt. men mest av film, böcker och musik.
Madeleine säger: Hur har du gjort så du har lyckats så här bra inom modebranschen?
Bea Szenfeld säger: man ska aldrig underskatta hårt arbete. det finns så himla många duktiga designers, så självklart är det svårt att komma fram. men noggranhet och fokus är jätte viktigt!
Tessan säger: Om man har ideér angående design men är helt värdelös på att sy men ändå vill komma ut med sina ideér, hur gör man då? Var vänder man sig?
Bea Szenfeld säger: det är ju är svår fråga och som jag får väldigt ofta. det är ju så att det krävs en viss kunskap att kunna designa kläder. men självklart finns det lösningar på allt. du bör kontakta någon som har kunskap i att producera kläder. och de hittar man inte varje dag tyvärr...
Tina säger: Vad älskar du mest med ditt jobb?
Bea Szenfeld säger: att vara kreativ. att designa och skissa och självklart hitta inspiration!
Johanna säger: Vad är ditt mål som modeskapare?
Bea Szenfeld säger: att få männsikor att tycka att mode är roligt! att mode inte handlar om att ha det senaste eller dyraste plagget, utan att trivas med sin stil och kroppsform.
Emma säger: Vilken kändis skulle du allra helst vilja designa en klänning till?
Bea Szenfeld säger: madonna eller björk
n säger: hur började hela moderesan för dig?
Bea Szenfeld säger: den startade i en liten rotting stol som stod bredvid min mormors symaskin. där satt jag hela dagarna och lekte med tråd rullar och knappar...
Madeleine säger: Hej Bea! Vad tycker du att man ska satsa på till hösten? Plagg, färger, former osv..
Bea Szenfeld säger: hm! svår fråga, eftersom det beror på vilken stil man har men accessoarer är fortfarande väldigt roligt. Praktiska och snygga plagg inför höst rusket kommer ju att behövas!
Bruno säger: Hej! Tänker du satsa på ekologiskt eller fairtrade i dina kollektioner? Kanske lite alternativa produkter som knappar tillverkade utav skal ifån nötter eller dyligt istäält för plast material? Vilken koll har du på hur miljövänliga din kläder är?
Bea Szenfeld säger: vi tillverkar våra plagg i estland och besöker fabriken minst 2 gånger per månad. så där har vi jätte bra koll på anställda och hur proccesen går till. det är ju svårare med tyger!! någon som är super bra på detta är ju camilla norrback!! men problemet just nu är att de ekologiska tygerna är så svåra att få tag på. men självklart är detta en hjärtefråga. varje säsong jobbar jag med en vintage kollektio, där jag gör om gamla plagg till nya!
stierna säger: Har du någon mentor inom design?
Bea Szenfeld säger: absolut. jag har ett antal männsikor, som jag litar på som jag kan prata med. det är folk som har jobbat länge inom modebranchen och som har erfarenhet. en av dem är ju tex gunilla pontén.
stierna säger: Vad är din styrka, designmässigt, gentemot andra designers?
Bea Szenfeld säger: min styrka är nog att mina kollektioner inte är förutsägbara.
stierna säger: vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?
Bea Szenfeld säger: he he...jaaa...svårt...men någon med ganska mycket humor och tålamod.
Jenny säger: Innan du slog igenom som designer, var det svårt att få ihop det ekonomiskt? Hade du ett annat arbete, så att du kände att du kunde satsa vid sidan om? Har också en dröm om att bli designer en dag! Du är en stor förebild för mig, du ä enormt duktig och jag önskar dig alltid all lycka!
Bea Szenfeld säger: jag har ett uttryck: baby steps! det har fungerat jätte bra för mig. man tar så stora steg med sitt företag som man orkar och hinner med. och i början så är det enormt skönt att kanske ha ett extra jobb, så man får lite slantar till nudlarna och att man kan ta det varsamt med utvecklingen av sitt märke! LYCKA TILL KILLEN!!
Sara säger: Har du alltid velat bli designer?
Bea Szenfeld säger: nej. jag är utbildad konstnär och keramiker, hör och häpna. men för ca 8 år sen sadlade jag om. jag har alltid sytt, men jag har inte sett det som ett "yrke".
Lina säger: Hej :) Jag undrar ifall du tycker det är viktigast att ha en personlig stil, eller ha på sig det som är modernt?
Bea Szenfeld säger: personlig stil vinner alltid! det som är modernt idag är ju historia imorgon. men den personliga stilen finns ju alltid kvar!
frida säger: Hejsan Bea! Du som designer, hur började du sy dina egna kläder? Jag skulle så gärna vilja lära mig att sy, men jag vet inte alls vart jag ska börja! Jag har inte råd att experimentera för mkt då jag är student. Ska man sy på egen hand eller ta hjälp av mönster? Vilka sorters tyger är bäst att börja med? Vore jättetacksam för svar!
Bea Szenfeld säger: hej frida! ring runt till dina släktningar och kolla om inte mormor eller någon har en vind full med gamla tyger, mönster och trådar. jag tycker att det är perfekt att börja sy efter ett "köp" mönster! och sedan så är det bara att sy, sy, sy och sy. ju mer du syr dessto mer kommer du att lära dig!
tigi säger: hej! var kan jag hitta kläder du har designat? tack! och vad kostar det?
Bea Szenfeld säger: priserna är lite olika beroende på plagg. kolla på min hemsida : www.szenfeld.com vilka butiker och städer/länder vi säljer i!
tittut säger: Vem klär sig bäst i världen? förutom du själv ;)
Bea Szenfeld säger: äch! mina gamla trasor...mycket svår fråga...jag skulle säga coco chanel, men hon lever ju inte längre...
paparazzo säger: Hej där Bea! Först och främst vill jag bara hylla dina kläder, dem är otroligt vackra! Var befinner du dig om 5 år, modemässigt?
Bea Szenfeld säger: tackar och bugar enda ner till golvet! om 5 år...då hoppas jag att vi har utökat våran försäljnings marknad till USA och Asien. kanske vore det kul att jobba lite mer med film och teater!
martin säger: Du är en duktig designer och skapare. Har du något snabbt tips om vad man bör tänka på innan man skall försöka lansera ett märke och en kollektion? /Martin
Bea Szenfeld säger: har produktionen i topp skick!!!!!! om en butik betäller från dig så måste du leverara, annars så får man dåligt rykte och det är ju inte så bra! så att kunna sy upp betällingar man får och att man ska börja i liten skala!!!
Moderator säger: Tack snälla Bea för bra svar och din tid och tack alla läsare för roliga och intressanta frågor!
Bea Szenfeld säger: tack själv!!det var ju jätte roligt!!!
Bea Szenfeld säger: over and out...eller vad säger man?

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode