”Bergman var väldigt speciell”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-30

Läs hela chattet med Aftonbladets filmexpert Jens Peterson

Aftonladets filmexpert chattade med aftonbladet.ses läsare.

Jens Peterson säger: Hej! Nu är jag på plats.

Hola säger: Har du träffat Ingmar? Hur var han som person?

Jens Peterson säger: Ja, jag har träffat honom. Han var väldigt trevlig och pratade glatt om filmer, gamla och nya.

Richard säger: i vilka andra länder har Bergmans död varit en stor nyhet idag?

Jens Peterson säger: I de flesta, skulle jag tro. På stora amerikanska sajter som CNN och Reuters toppar de med Bergmans död.

Ingrid säger: Vilken är din favoritfilm av Bergman? Och finns det någon av hans filmer du riktigt ogillar?

Jens Peterson säger: Jag tycker mest om Fanny & Alexander, Sommarnattens leende, Persona, Viskningar och rop och Sommaren med Monika. De tidiga filmerna är inte lika bra, och Såsom i en spegel blir jag aldrig riktigt gripen av.

Stefan säger: Hej Jens! Tycker inte du att Ingmar Bergman mest var en regissör för kultureliten? Få har väl egentligen sett hans filmer (förutom Fanny och Alexander)?

Jens Peterson säger: Tystnaden sågs av över 1,5 miljoner människor i Sverige 1963, och flera av de andra filmerna har också lockat många. Hans teateruppsättningar var också uppskattade av många. Men visst är en del av filmerna smalare, men han gjorde många sorters filmer.

Moa säger: Vad tycker du om hans kvinnosyn? Känns som om den inte var så modern...

Jens Peterson säger: Det finns så många olika kvinnor i alla hans filmer att det är svårt att tala om en enda kvinnosyn. Det finns väl alla sorter i hans filmer, som i livet.

Henrik säger: Hur mycket har Bergman påverkat intresset för film i Sverige?

Jens Peterson säger: Han har gjort att många pratat om film. Han har ju fått mycket negativ kritik genom alla år, men det har gjort att svenskar, och kulturdebattörer, tagit film,en emr på allvar. Dessutom inspirerade han en massa filmare att bryta med det som de såg som Bergmans olyckliga dominans. Bo Widerberg och Keve Hjelm var ju filmare och teatermän som såg saker från andra vinklar.

lll säger: var Ingmar en av de största du träffat?

Jens Peterson säger: Han var säkert ett av de namn som många människor i världen känner igen.

Moa säger: Hur mycket skiljer sig mediabilden om Bergman om den han egentligen var?

Jens Peterson säger: Jag vet inte hur han egentligen var bakom dörrarna på Fårö. Men den bild han ger av sig själv i sina böcker och intervjuer och filmer är väldigt självkritisk och negativ, så den är säkert riktig.

Emil säger: vet du om Ingmar Berman var en känslig själ, med tanke på hans djupa filmer?

Jens Peterson säger: Det är ju det intryck man får när man läser vad han skriver och ser vilka frågor han grubblar på. Fast en del som jobbat med honom verkar ha tyckt att han kunde vara okänslig.

Popnoerd säger: Många tycker nog att Ingmar var svår och mörk i sitt skapande, men om du fick beskriva honom i tre ord, vilka skulle du välja? Ser att du redan skrivit vilka filmer du gillar, men för de som är oinvigda i Bergmans skapande och uppfattar honom som knepig, vilken film ska man visa dem? Jag skulle gärna visa dem Persona men det vore nog förödande.

Jens Peterson säger: Fanny & Alexander är kanske hans mest lättillgängliga film, emn som du säger är det inte riktigt de som format bilden av Bergman. Å andra sidan tar den upp många av de ämnen som han ständigt återkommer till och som han burit med sig sedan barndomen. Så Fanny & Alexander är väl en bra start.

Henrik säger: Tycker du att det var rätt av Bergman att dra sig tillbaka från filmen efter Fanny & Alexander? Det känns som att han hade mer att ge under de sista tjugo åren av hans liv?

Jens Peterson säger: Han skrev ju filmmanus till bl a Sommarbarn, Den goda vilja, Enskilt samtal och Trolösa, så han jobbade ju. Och regisserade Larmar och gör sig till plus Saraband. Dessutom alla intressanta teateruppsättningar. Så han gav väl mycket.

Elisabet säger: Varför var det så många människor som negativt kritiserade honom tror du? I USA skulle är han dyrkad. Är det mörkret och ångesten i flera i hans filmer som skrämmer oss för att vi känner igen oss?

Jens Peterson säger: Han var väldigt speciell och märklig och stack ut hakan och sådana människor får alltid lika mycket skäll som de får beröm.Även i USA.

Bergman-fan säger: Vilken film var Bergman mest stolt/missnöjd över/med.

Jens Peterson säger: Läs gärna hans bok Bilder där han går igenom de flesta av sina filmer. Den är mycket underhållande och intressant. Där är han väldigt självkritisk mot många filmer.

Popnoerd säger: Att Bergman ofta använde sig av samma skådespelare, gjorde det hans filmer sämre eller bättre? Kan det kanske ha gjort att han inte alltid fick ut det mesta och bästa av dem? Vilket var hans största skådespelarfynd?

Jens Peterson säger: Det verkar ha varit stiumlerande att han jobbade flera gånger med samma ensemble, som på en teater. Både Bibi Andersson och Harriet Andersson har blivit filmikoner tack vare Bergman-filmer.

glenn säger: Vad tror du Ingmar kommer bli "mest" ihågkommen för?

Jens Peterson säger: För det omtumlande bildspråket och djärvheten i att använda symboler, närbilder och ljuset. Att hans filmer tar upp död och ångest, rädsla och erotik. På gott och ont har nog Ingmar Bergman gett omvärlden en bild av det svenska tungsinnet.

Henrik säger: Vem skulle du utse som Bergmans efterträdare bland svenska regissörer?

Jens Peterson säger: Det finns ingen som har samma inflytande, eller samma tyngd. Ingmar Bergman är ju i världstopp med en handfull andra, sett till hela filmhistorien. Men han fick ju också lära sig genom att göra misstag i många filmer och över nmånga år. Den sortens filmskola som han gick i får ingen människa chansen att gå i i dag. Han fick fortsätta även efter misslyckanden och hittade till sist sitt eget uttryck.

Seven säger: Amerikanska Times, en utav världens största tidningar har skrivit på sin första sida idag: "one of the greatest directors in motion picture history" om Bergman. Tycker att många i Sverige underskattat honom. Det känns iallafall så!

Jens Peterson säger: Jag tror nog han är lika hyllad här hemma, och vi har ju haft fördelen av att även följa hans karriär som teaterregissör. Men eftersom vi vet mer om honom och har sett mer så finns det också fler som har negativa saker att säga.

Hanna säger: Varför tror du han skrev så mycket om död och ångest?

Jens Peterson säger: Han verkade uppriktigt tänka mycket på det. Han verkade ha få spärrar mellan sina känslor och tankar och manussidan.

Sara säger: Tror du att Bergman hade någon förebild?

Jens Peterson säger: Ja, han pratade om många regissörer som han inspirerades av, som de tidiga svenska stumfilmsmästarna, bl a Mauritz Stiller och Victor Sjöström. Han blev också mycket inspirerad av musik och kompositörer.

säger: Hur många filmer gjorde han?

Jens Peterson säger: Han regisserade över 40 filmer, sedan skrev han manusn till et tiotal som andra regisserade. Bland annat skolfilmen Hets 1944.

johan säger: tror du den yngre skaran framtida regissörer kommer att influeras utav honom?

Jens Peterson säger: Jag tror alla som är filmintresserade påverkas av Bergman för han har i sin tur haft inflytande på många andra. Sedan kan man tycka illa om hans sätt att göra film och berätta, men de flesta har nog ett förhållande till det. Även om man gör tvärtom.

lll säger: har bergman vunnit många priser?

Jens Peterson säger: Han har fått Oscar tre gånger och dessutom prisats vid massvis av festivaler, fått Guldbaggar och så vidare. När världens filmregissörer skulle rösta fram en kollega som var främst i samband med ett jubileum i Cannes röstade de fram Bergman som vinnare. Fast han åkte inte dit och tog emot utmärkelsen.

Moderator säger: Här kommer sista frågan.

Döden säger: Jag kan inte låta bli att ta Ingmars bortgång med ro. Jag tor att det beror på hans, i alla fall senare i livet, inställning till döden. Han var väldigt medveten om sitt kommande öde. Han lever kvar. På ett sätt som ingen annan.

Jens Peterson säger: Det låter som ett bra sätt att sätta punkt.

Vi fortsätter att titta på filmerna, eller hur?

Moderator säger: Tack så mycket Jens Peterson och tack till alla läsare med era frågor. Håll utkik efter fler chattar på aftonbladet.se

Ingmar Bergman död