Alexander Bard svarar på kritiken: ”De borde vara tacksamma”

Kan bli kvar i ”Talang”-juryn trots stormen

avLeo Pettersson, Stina Dahlgren

Publicerad:
1 av 4

Alexander Bards uttalanden i samband med #metoo har skapat en storm.

TV4 tar starkt avstånd från dem, men det finns inga planer på att han får lämna sin plats i ”Talang”.

”Vi bor i Sverige, där vi har yttrandefrihet”, skriver Lotta Andersson, exekutiv producent för ”Talang”, i ett mejl till Nöjesbladet.

”Låt oss kalla det Zara Larsson-syndromet. Kändissubba hatar män. Män skriver och producerar hennes skivor, organiserar och promotar hennes turnéer, regisserar hennes musikvideor. Och bygger mikrofonerna och de sociala plattformarna, på vilka hon fortfarande hatar män”.

Orden, fritt översatta från engelska till svenska, kommer från Alexander Bards, 56, Twitterkonto i ett inlägg som publicerades den 15 november. Det är ett av flera inlägg från Bard som mötts av kritik den senaste tiden.

Miriam Bryant, 26, är en som har reagerat kraftigt.

”Här är ännu en kändisbitch som åtminstone hatar den här mannen”, skriver hon på Instagram.

”Är inte talesperson för TV4”

Tillsammans med David Batra, 44, LaGaylia Frazier, 56, och Bianca Ingrosso, 22, sitter Alexander Bard i juryn för ”Talang” på TV4.

Det finns inga planer på att han ska få lämna den platsen till följd av senaste tidens uttalanden.

”Först och främst känns det viktigt att säga att Alexander Bard inte är talesperson för TV4 utan han är anlitad som jurymedlem i ett av våra program, Talang. Vi tar ansvar för det som Alexander säger och gör i vårt program och angående de kritiserade uttalanden som Bard gjort i sina egna sociala medier så är det inget vi står bakom, utan vi tar tvärtom starkt avstånd från dem”, skriver Lotta Andersson i ett mejl till Nöjesbladet.

Hon fortsätter:

”Men vi bor i Sverige, där vi har yttrandefrihet. Den ger personer rätten att tycka, tänka och framföra sina åsikter, även om vi inte alltid delar dem – och det gäller även Alexander Bard”.

I tidigare mejl till Nöjesbladet har hon skrivit att TV4 inte vill hamna i en situation där människor inte tillåts medverka i kanalens program på grund av sina åsikter.

”Män är värda respekt”

Alexander Bard står för sina uttalanden till 100 procent.

– Det är något fundamentalt fel i en kultur när unga brudar går ut och kallar sig manshatare när de lever i ett samhälle där de är fullständigt beroende av män i allting de gör. De borde vara förbannat tacksamma över att män existerar. Jag är så förbannat trött på unga tjejer som kallar sig manshatare. Män är värda respekt precis som kvinnor är värda respekt. Och ska vi någonsin få någon ordning på hatet mellan könen som metoo har växlat upp så måste kvinnor börja respektera män lika mycket som män respekterar kvinnor. Jag är för kärlek och jag är för respekt mellan könen, säger han.

Annan aktör har tagit avstånd

Tidigare var Alexander Bard nominerad till årets digitala influencer på en gala som anordnas av IT-företaget Consid. Galan ska äga rum i slutet av november.

Men nu har företaget beslutat att han petas efter de kontroversiella uttalandena.

– Han har varit en viktig påverkare när det gäller digitalisering under många år, och många av de framtidsspaningar han har gjort har verkligen slagit in. Sedan har han gjort uttalande kopplat till metoo-kampanjen som vi tar starkt avstånd ifrån. De ligger inte alls i linje med våra värderingar och det vi står för, säger Consids vd Peter Hellgren till GP.

Det är något som Alexander Bard inte bryr sig om – alls.

– Jag har ingen aning vilka Consid är. Uppenbarligen ett företag som först försöker sko sig på mitt varumärke med att nominera mig för att få någon form av trovärdighet. Och när det börjar blåsa kring mig så backar de och droppar mig. Jag skiter fullständigt i galan. Jag tycker att företaget är ett skämt, säger han.

”TV4 har ingenting med mina tweets att göra”

Han är inte heller ett dugg orolig för att hans uttalanden kan komma att hota hans plats i ”Talang”-juryn. Precis som Lotta Andersson skriver menar Alexander Bard att hans åsikter inte har någonting med TV4 att göra.

– Ärligt talat, sluta terra TV4. Jag sitter i ”Talang”-juryn i egenskap av att jag är duktig i ett specifikt tv-program och gör min roll där. Jag älskar TV4 och ni tidningar ska ge fan i att sitta och gegga i det där. Jag är inte anställd av dem. TV4 har ingenting med mina tweets att göra. Inte ett dugg.

De senaste inspelningarna för nästa säsong av ”Talang” hölls i mitten av oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

TV4