Ann Westin: ”Jag har inga Schyffert-miljoner på banken”

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:

NÖJE

Hon är en av landets mest etablerade komiker och har blivit utsedd till Sveriges roligaste kvinna hela tre gånger.

Dock är det inte helt jämställt i branschen tycker Ann Westin.

– Jag hade kommit längre och fått bra mycket mer betalt om jag varit en man, säger hon till Nöjesbladet

Komikern Ann Westin, 62, firar 20 år som framgångsrik och prisad komiker. Jubileumsshowen från i våras visas nu på tv.

– Det händer faktiskt att jag går omkring och känner att jag är rätt begåvad och rolig, säger Ann och skrattar.

– Jag har ju vunnit ”Sveriges roligaste” hela tre gånger och det är det ju ingen annan som gjort lika många gånger, så det är väl ett litet bevis på att jag är lite bra ändå.

Ann vet inte riktigt vad som är hennes styrka som komiker och vad det är som gör att hon är så populär.

– Om jag får spekulera så tror jag det är en kombination av att jag har bra tajming och att jag har en viss humor som tilltalar många. Jag är också oförutsägbar och lite skruvad. Ingen vet i förväg vad som ska komma ur den här kvinnan, säger hon.

Bär ett stort ansvar

Hon tycker också att det är synd att det inte är fler kvinnor som syns och hörs och krigar med alla komikerkillar i branschen.

– Jag funderar nästan dagligen på varför det är så, varför det inte finns fler kvinnor här uppe på toppen och jag har faktiskt inget bra svar på det.

Att vara en av få kvinnor i komikereliten sätter viss press på Ann.

– Jag kan känna att jag verkligen måste leverera när jag går upp på scenen så att jag inte blir den som drar ner alla andra tjejer. Om jag bombar eller inte är bra nog så vill jag inte att någon ska kunna säga: ”Vad var det jag sa, tjejer kan inte vara roliga”. Ibland känner jag att jag bär den kvinnliga komikerkåren på mina axlar, även om ingen bett mig att göra det. Men det är så jag känner, jag känner ett ansvar, säger Ann.

”Hade jag sett ut som Silvstedt...”

Det är också stor skillnad på manliga och kvinnliga komiker, både när det gäller stjärnstatus och gager. Ann upplever också att det är svårare att slå igenom ordentligt som kvinnlig komiker.

– Med min komiska talang och med min timing så är jag övertygad om att jag hade kommit längre och fått bra mycket mer betalt om jag varit en man.

Men lite pengar har det väl ändå blivit i Pippis kappsäck?

– Ja, men jag vill inte säga att jag blivigt stenrik på mitt jobb. Men allt är relativt. Jag är ju inte fattig heller. Det är väldigt längesedan jag behövde oroa mig för att inte kunna betala alla räkningar, men jag har ju inga Schyffert-miljoner på banken.

Ann Westin.
Foto: Björn Lindahl
Ann Westin.

Går det att vara både rolig och snygg?

– Hade jag sett ut som Victoria Silvstedt och varit lite medioker så hade jag haft det jävligt tufft kan jag säga. Men hade jag sett ut som henne och varit väldigt begåvad så hade det kunnat bli väldigt intressant, säger Ann och skrattar.

– Om man tittar på Johan Glans så känner folk igen sig i den där töntigheten och han är också väldigt bjussig. Folk kan identifiera sig. Och det är samma med mig. En komiker måste få igenkänning för att lyckas och det är kanske därför det inte finns några jättesnygga komiker. Det finns ingen som är modellsnygg.

”Ann Westins jubileumsshow” visas på SVT1 kl. 20.00 fredag 29 juni.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN