Fredrik Lindströms nya show: ”Gruppterapi”

Första föreställningen på 10 år – ”Alla i publiken får komma ut som den bluff de är”

avTorbjörn Ek

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Kitty Lingmerth

Fredrik Lindström återvänder till scenen med en ny humorföreställning.

Och publiken kommer själva hamna i centrum för vad den populära komikern beskriver som gruppterapi.

– Alla i publiken får komma ut som den bluff de är, säger han.

Det blir hans första soloföreställning på tio år sedan succén ”Svenskar är också människor!”

I januari ställer sig Fredrik Lindström, 55, på Scalateaterns scen och ger showen ”Mänskligheten – föreställningen om oss själva”.

Budskapet i föreställningen bygger på vad han beskriver som att vi lever i en värld präglad av ”en allmän sanning om att människan är förnuftig och självständig”.

”Blir besvikna på oss själva”

– Så blir vi hela tiden besvikna på oss själva när vi handlar irrationellt och känslomässigt och sabbar för oss själva, genom att äta fel sorts mat, eller bli kär i fel sorts person.

– Vi har byggt ett samhälle som präglas av förnuftet, men i själva verket är det en lögn. En väldigt populär lögn.

Därför beskriver han sin föreställning som ”gruppterapi” där alla besökare ska få sig en tankeställare.

– Jag var väl i 30-årsåldern när jag insåg att alla människor tänker på samma sätt att: ”Jag vet om att jag i första hand styrs av mina känslor, men alla andra människor verkar vara förnuftiga. Alla andra är riktiga vuxna, det är bara jag som är en bluff”. Det blir en gruppterapi på det viset att alla i publiken får komma ut som den bluff de är.

”Gräva i sin egen skit”

Finns det inte risk att folk blir lite skraja över den insikten?

– Jo, det tror jag absolut, men humor och igenkänning är väldigt bra redskap när man ska bearbeta folk. För när man lockas till att skratta, eller känna igen sig så släpper man garden lite, man blir mer mottaglig.

För Fredrik Lindström är det terapi bara att kliva upp på scenen.

– Som komiker är det terapi hela tiden i den meningen att man behöver hitta ämnen och gräva i sin egen skit, där man tänker att ”det kan väl bara vara jag som...” Så visar det sig att massor av folk känner igen sig i det. Jag får den insikten hela tiden, komikerarbetet innebär hela tiden att man får ett kvitto på att man själv inte är så unik som man tror.

”Mänskligheten – föreställningen om oss själva” har premiär på Scalateatern i Stockholm 24 januari. Biljetterna finns till försäljning från och med torsdag 11 oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM