Andreas Lundstedt uppträdde hög – i tv

avAndreas Hansson

NÖJE

Berättar om sitt hemliga knarkliv i nya boken

Foto: MAGNUS SANDBERG
Andreas Lundstedt dämpade sin ångest – med droger.

Andreas Lundstedt dämpade sin hiv-ångest med knark.

Med kokain i kroppen stod han på scen i ett av Sveriges största underhållningsprogram.

– Jag var hög som ett hus och kunde knappt avgöra om det var på riktigt, skriver han i sin nya bok ”Mitt positiva liv”.

När Alcazar-stjärnan Andreas Lundstedt gick ut med sin hiv-diagnos i tidningen QX 2007 firades han stort för sitt mod. Rykten hade florerat i flera år. I sin nya självbiografi”Mitt positiva liv” berättar han om hur han gömde diagnosen för sig själv och andra under tio års tid – med hjälp av knark.

– Att jag inte hade tänkt på att lösningen var så enkel tidigare? Här hade jag plågats av ångest, när lycka och själslig ro fanns bara ett par snortningar bort, skriver han i sin bok.

Dolde för vännerna

Ungdomsäventyren i New York kryddades med kokain och marijuana, men det var först efter den förkrossande hiv-diagnosen sju år senare som drogberoendet tog fart.

Alcazar har firat stora framgångar utomlands, inte minst i Australien och Italien. Deras första singel ”Crying at the Discoteque” satte dem genast på popkartan.

Bara timmar före Alcazars första spelning i Sydney festade Andreas Lundstedt med ecstacy, i samband med en spelning i Amsterdam en tid senare tog han kokain på en nattklubb. Hela tiden var han noga att dölja sitt knarkande för vännerna och bandkamraterna Tess Merkel och Annika ”Annikafiore” Kjærgaard.

Uppträdde hög i tv

Hemma i Stockholm blev drogerna en del av hans vardag. Snart satt Stureplanservitörer, klubbkids och mediefolk hemma i hans vardagsrum och drog i sig kokain. På ytan var han en firad världsartist, under ytan en knarkare.

Trots att hans relativt goda hiv-värden rasade som följd av missbruket kunde han inte sluta. Vid ett tillfälle uppträdde han knarkpåverkad i ett av Sveriges största underhållningsprogram i tv.

– Jag var hög som ett hus och kunde knappt avgöra om det var på riktigt eller om jag drömde. Att jag stod kokainstinn i tv-sändningen var en hemlighet som bara jag visste om, skriver han.

Kollapsade i ett badrum

Efter en vild partynatt kollapsade Andreas Lundstedt i ett badrum i en villa utanför Stockholm och kvicknade till först efter att ha fått flera glas vatten i ansiktet. Ändå skulle det dröja ända till 2005 innan han tvingades lägga av efter att ha gått in i väggen under repetitionerna för musikalen ”Saturday night fever”.

I dag tar Andreas Lundstedt starkt avstånd från droger.

– Det var väl någon form av flykt förstår jag idag. Men jag insåg ganska snart att droger inte var lösningen på problemet. Droger är kort och gott skit, har han sagt till QX.