Melodifestivalen

Ranelids besked: Jag stannar kvar

NÖJE

Tusentals fanmejl får Björn Ranelid att ändra sig – nu ställer han upp i finalen

Folkets kärlek BildtextFotoEfter att ha tagit emot tusentals mejl från personer som vill stötta honom har Björn Ranelid bestämt sig för att genomföra sitt bidrag ”Mirakel” i finalen av Melodifestivalen. När Nöjesbladet besökte honom i hemmet i går visade han ett urval av mejlen.
Folkets kärlek BildtextFotoEfter att ha tagit emot tusentals mejl från personer som vill stötta honom har Björn Ranelid bestämt sig för att genomföra sitt bidrag ”Mirakel” i finalen av Melodifestivalen. När Nöjesbladet besökte honom i hemmet i går visade han ett urval av mejlen.

Det krävdes mer än ­tusen mejl.

Nu tar Björn Ranelid tillbaka hotet att hoppa av Melodifestivalen.

– Jag har skrivit kontrakt och jag tänker inte bryta det, säger författaren.

Först vann Björn Ranelid, 62, folkets hjärtan – och gick till final med låten ”Mirakel”. Sedan växte kritiken, inte minst från andra artister. Flera menade att numret bara var ett skämt och att Ranelid borde lämna plats till seriösa musiker.

Ranelid skrev ett öppet brev, där han berättade att han övervägde att hoppa av finalen.

Då ryckte svenska folket, som en gång röstat fram honom, in igen.

– Jag har fått 1300 mejl från folk som vill stötta mig. Bland annat ett från en femårig flicka. Det berörde mig väldigt mycket, säger Björn Ranelid.

”Stor underhållare”

Nu visar även artisterna som gått till Andra chansens upp en enad front och stöttar författaren.

– Det vore jättesynd, han är en stor underhållare. Och det skulle vara jättekul om det skulle falla sig så att vi två var i final. Jag har hjärta för honom, säger Thorsten Flinck.

Även Nöjesbladets läsare visar sitt stöd. Bara ett par timmar efter att det skapats en mejladress som var öppen för hälsningar till författaren, hade flera tusen uppmuntrande brev kommit.

När Nöjesbladet åker hem till Björn Ranelid för att överlämna de utskrivna breven, blir han berörd.

– Det är givetvis fantastiskt, säger han.

Fortfarande är han förtegen om sin insats i Melodifestivalen, men säger:

– Jag har skrivit kontrakt och jag tänker inte bryta det. Men jag är ­väldigt trött och behöver vila. Därför vill jag inte kommentera det mer.

Vinkar i fönstret

När Nöjesbladet ska fotografera honom, vinkandes genom sitt fönster på Södermalm i Stockholm, stannar en medelålders man upp. Han tittar upp och utbrister:

– Fortsätt sjunga Björn, du är bäst!

Ranelid svarar honom med ett tack och höjer handen med breven från läsarna i en segergest.

Melodifestivalens producent Christer Björkman, som inte själv varit i kontakt med Ranelid, gläds över Nöjesbladets besked.

– Om det stämmer att han känner sig stark nog nu att göra det här så är ju det jätteskönt, säger han.

Får stöd av deltagarna i Andra chansen

Sean Banan:

– Han ska fan i mig inte hoppa av. Han ska vara kvar och han ska kämpa hårt. Han ska göra sin grej precis som jag gör min grej. Alla ska göra sin grej och man ska skita i vad alla andra tycker.

Top cats:

– Vi tycker också att det varit en del onödiga påhopp. Men folk har ju röstat dit honom så jag hoppas att han gör finalen, säger Fredrik Lilja.

Timoteij:

– Det är ju svenska folket som röstat fram honom så det är klart att han är värd att stå i Globen och förtjänar det, säger ­Elina Thorsell i bandet.

Lotta och Christer:

– Man vill ju inte att någon ska må dåligt. Det är ju synd om han inte mår bra och tycker att det är jobbigt. Han har gått till final karln, det är klart att vi vill se honom där, säger Christer Sjögren.

Andreas Johnson:

– Ett pr-trick? Men finns det någon som inte tror att han skulle stå där, det känns som han suktar efter att vara där. Och han förtjänar att vara där.

Dynasty:

– Trist att han känner sig påhoppad, ingen förtjänar det.

Hånades innan framträdandet

Den 9 november 2011 meddelade SVT att Björn Ranelid skulle medverka i årets Melodifestival tillsammans med Sara Li.

Björn Ranelids musikkarriär blev ifrågasatt redan innan han ställt sig på scen. När en SVT-reporter frågade: ”Det ska inte uppfattas som ett skämt, eller?”, blev han förbannad och krävde att intervjun skulle tas bort från SVT:s hemsida.

Den 18 februari röstades Björn Ranelid direkt till final från Leksand, vilket följdes av en massiv kritik från bland annat artister, recensenter och tv-personligheter.

Han övervägde att hoppa av

Leif GW Persson skrev en krönika i Expressen där han beskrev hur Ranelid gett festivalen ett ansikte med sin solbränna, vita tänder och en guldkedja runt halsen under sitt framträdande.

En krönikör i Svenska Dagbladet anklagade honom för mord och syftade till att han ”dödat” Melodifestivalen.

Artisterna Erik Segerstedt och Mattias Andréasson kallade Ranelids succé för ett skämt. Även Jonas Gardell och Ulf Malmros hånade honom öppet, bland annat på Twitter.

I ett öppet brev, som publicerades i Expressen den 27 februari, skrev Björn Ranelid att han övervägde att inte ställa upp i ­finalen. Han skriver:

”Jag drar mig härmed undan och tillbaka och Sveriges yrkeshatare må välja ett annat objekt och offer för sina perversa lustar”.

Ranelid skrev även:

”Jag har i svensk press blivit sämre behandlad än terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik”.

ANNONS

Vinterns stora rea hos Cellbes är här! Upp till 60% rabatt på tusentals varor. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen