”Jag köpte kokain för 2 miljoner”

avZandra Lundberg

Andreas Kleerup talar ut om självmordsförsöket & drogerna

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
firade framgången Andreas Kleerup la in sig på rehab efter festandet.

På barnavårdscentralen fick han panik – då gick han hem och tog en överdos.

Nu berättar Andreas Kleerup om självmordsförsöket och sitt kokainmissbruk i tidningen Filter.

– Jag köpte sju gram kokain i veckan, säger han.

Likblek och sårig gjorde Andreas Kleerup, 31, en osammanhängande intervju i ”Nyhetsmorgon” i höstas. På nätet anklagades musikern för att vara drogpåverkad. Skandalvisiten ledde till att TV 4 valde att stoppa inslaget på nätet, förklaringen var att Kleerup var ”ur form”.

Nu ger musikern sin version av de senaste omsusade åren i en stor intervju i Filter.

Åkte direkt till läkare

Och han börjar med att förklara att intervjun i ”Nyhetsmorgon” aldrig borde ha gjorts eftersom han hade bukspottkörtelinflammation.

– Efter sändningen blev jag tvungen att åka direkt till min läkare. Mitt immunförsvar var så jävla nedsatt att jag har fått svinkoppor, utslag i knävecket och i ansiktet, säger han till Filter.

Andreas Kleerup slog igenom på bred front när han 2007 producerade ”With every heartbeat” tillsammans med Robyn.

Framgångarna firade han med att festa som en rockstjärna. I efterhand beskriver han de följande åren som ”dimmiga” och det hårda levernet var inte särskilt billigt.

– Jag köpte sju gram kokain i veckan, ett om dagen i princip. Det kostade mig typ två miljoner kronor.

2008 lade han in sig på rehab, men när han blev utskriven körde han på för fullt igen.

På Grammisgalan ett år senare skapade han rubriker genom att kamma hem tre priser – för att sedan gripas av polisen under en razzia. Grammiskungen testades positivt för kokain.

Åt ångestdämpande

Bara månader senare försökte han ta sitt liv.

Hans dåvarande flickvän var gravid och Andreas följde henne till barnmorskan för en tremånaderskontroll. På barnavårdscentralen kände han sig stressad och gick hem för att vila.

Väl hemma fick han ett infall och tog en hel burk ångestdämpande medicin. Han tänkte ”nu släpper jag, this is it” – i samma sekund ringde hans mamma på mobilen.

Samtalet blev hans räddning.

I ambulansen slutade hans hjärta slå, men ambulanspersonalen lyckades få i gång det igen. Två dagar senare vaknade han upp på sjukhuset.

Självmordsförsöket blev vändpunkten för Kleerup.

– Jag har insett vilka konsekvenser det kunde ha fått. Jag kunde ha varit död. Jag har slutat förneka för mig själv att jag känner en kontakt med något högre. Jag känner av en kraft ”där uppe” varje dag som jag tackar och kommunicerar med, säger han.

Nöjesbladet har förgäves sökt Andreas Kleerup.