Björn Ranelid & Peter Englund i storbråk

Författarna sågar varandra fullständigt ”Allt som håller Björn borta från skrivande välkomnas” ”Peter är avundsam, antiintellektuell och en liten själ”

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund totalsågar Björn Ranelid:

– Allt som håller honom borta från skrivandet välkomnas.

Nu kräver Ranelid hämnd:

– Han ska få det så tufft. Den lille mannen ska vara 1,34 lång innan året är slut.

Storbråket startade under ”Let’s dance” i fredags. Ranelid gav en känga till Englund och hans kollegor.

– Framför allt de som sitter i Svenska Akademien tror jag skulle behöva ta sig ut från kammaren och börja dansa, sa han.

Den ständige sekreteraren svarade genom att gå ut på sin blogg och totalsåga Ranelids böcker. Ett författarkrig var startat.

– Det han har gjort är ett riktigt övergrepp. Tryck upp honom mot väggen. Han är inte så stor så det är rätt lätt. Jag kan trycka upp honom med vänster arm för jag orkar det. Kryp inte för denne man, säger Ranelid till Nöjesbladet.

”Englund är utan humor”

– I fjol gjorde jag 138 framträdanden, jag har miljoner läsare, människor har låtit tatuera in metaforer som jag har skrivit på sina armar, jag har målat omslagen till fem av mina böcker, varit fotbollsspelare på hög nivå, fått Augustpriset och mycket annat. Rent vetenskapligt sett är jag mer begåvad än han någonsin kommer att bli. Jag vet inte vad han är känd för. Han har skrivit några böcker om krig.

Varför tror du att Peter Englund säger som han gör?

– Han är avundsam. En liten själ. Han kommer aldrig få vara med om det jag är med om, att vara känd över hela Sverige. Att skriva autografer i Ikea-kön och på bensinmackar. Ungdomar skriver brev till mig och hälsar på mig på gator och torg. Det är ingen som vet hur Peter Englund ser ut. Är det inte bättre att vara känd än att sitta och gömma sig i Svenska Akademien?

Englund gillar uppenbarligen inte dina böcker. Vad tycker du om hans?

– Han är en habil skribent, väl påläst. Men han är absolut ingen skönlitterär författare. Han kan inte skriva mina romaner. Det vet han om också, säger Ranelid och kallar Englund ”antiintellektuell” och ”utan humor”.

Ska lämna tillbaka priser

Björn Ranelid har tidigare fått två priser av Svenska Akademien – Vendelfelts pris och Doblougska priset. Nu är han så arg att han tänker lämna tillbaka dem.

– Glöm inte att skriva det. Jag ska lämna tillbaka dem, säger han.

– Han har inte rätt att i Svenska Akademiens namn sitta och döma ut ett helt författarskap. Det innebär att han som en av de livstidsdömda att dela ut priser redan har bestämt sig för att jag aldrig kan komma i fråga. Det är mycket allvarligt. Det är ett renodlat solklart fall av tjänstefel.

Nu är det dags för hämnd.

– Jag ska ägna mycket tid av mitt liv åt att se till att han får äta upp det här. Han kommer få låg matbudget, säger Ranelid.

Nöjesbladet var i går kväll i kontakt med Peter Englund via mejl. Han hade bara en sak att säga:

– Har inget att tillägga, förutom detta: Det här är inte första gången Ranelid bär sig åt som en typisk skolgårdsbuse, som drar runt och

muckar gräl och tycker att han har rätt att smälla till vem han vill när han vill, men som sedan piper i högan sky när han själv åker på en vinge.

Publisert: