Michael kom tillbaka från de döda

avAnders Munck

Michael Jackson kom nästan tillbaka från de döda.

Enligt nya bevis hade han puls en timme efter kollapsen.

Hjärtat slog i tjugo minuter innan det stannade för gott.

De nya detaljerna kring Michaels dödskamp avslöjas av News of the World. Tidningen har tagit del av dokumenten i den stämning som riktas mot artistens personlige läkare Conrad Murray.

Stämningen innehåller flera detaljer kring Jacksons dödskamp som inte var kända tidigare.

Michael Jackoson dödförklarades i sitt hem av de sjukvårdare som var först på plats. Trots det fördes han i ilfart till sjukhuset. Där lyckades läkaren Dr Cooper, chef för akuten på sjukhuset, mot alla odds få igång hjärtat igen.

Långsam puls

Då hade det gått över en timme sedan Michael dödförklarades första gången.

I sjukhusets beskrivning av händelsen står det att Michaels puls var "långsam och omkring 40 slag i minuten" när han kom in klockan 13.21.

13.22 "visade hjärtat viss aktivitet". 13.33 "uppmättes en svag puls", och 13.52 hade han "en puls på 53 slag i minuten", enligt dokumenten från sjukhuset. Vid 14.05 opererade doktorerna in en så kallad ballongpump i hjärtat i en förhoppning att lyckas få igång en "normal hjärtaktivitet".

Berättade inte om injektioner

Trots ansträngningarna orkade inte hjärtat slå av egen kraft och artisten förklarades död 14.26.

Enligt stämningen dödförklarades 50-årige Michael vid 11-tiden första gången. Orsaken var att han hade tagit Propofol, ett lugnande läkemedel.

I Dr Coopers rapport slås fast att läkaren Conrad Murray inte berättade om stjärnans Propofol-injektioner i rapporten efter hans död.

Läkaren Conrad Murray har redan åtalet för dråp på Michael hängande över sig. Jacksons pappa Joe är säker på Murrays skuld:

– Bevisen är entydiga. De borde låsa in honom och kasta bort nyckeln. Det de har gjort är äckligt, säger han.