Elvis dog av förstoppning

NÖJE

Vägrade operation för tarmproblem: "Det var för pinsamt"

Det var inte hjärtfel som orsakade "The Kings" död.

Elvis dog av förstoppning.

Det hävdar hans läkare.

Foto: Elvis Presley på scen 1973.

Läkaren George Nick Nichopoulos avslöjar rockstjärnans egentliga dödsorsak i boken "The King and Dr. Nick".

Enligt Nichopoulos, som var Elvis Presleys läkare under hans sista 12 år i livet, skriver att rockstjärnan hade haft problem med tarmarna under många år.

– Vi hittade avföring i tarmarna som var flera månader gammal på grund av att de fungerade dåligt. Före obduktionen var vi inte klara över att det var så illa, säger Nichopoulos till NRK.

Dödsorsaken förstoppning

Omständigheterna kring Elvis död 1977 är omstridda. Den vanligast förklaringen till dödsfallet är att det orsakades av ett hjärtfel.

Men Nichopoulos säger sig nu vara helt säker på att dödsorsaken var förstoppning.

– Efter hans död var vi inte säkra på den exakta dödsorsaken, så jag fortsatte undersöka saken. Jag pratade med några olika läkare och olika universitet som hade forskat på förstoppning, berättar den nu pensionerade läkaren.

"För pinsamt"

Redan 1975 hade Nichopoulos planer på att behandla Elvis tarmproblem och försökte kräva att han genomgick en operation. Men rocklegendens ego kom i vägen.

– Han tyckte det var för pinsamt, det skulle kunna ske "olyckor" på scenen. Han skulle kunna bli tvungen att byta kläder och sedan komma tillbaka ut på scenen till följd av behandlingen, säger Nichopoulos.

Han menar också att Elvis viktproblem de sista åren inte berodde på dåliga matvanor, utan på hans allvarliga problem med förstoppning.

Ekonomiska motiv bakom?

Att förklaringen till Elvis död kommer först nu kan ha flera orsaker, tror Arne Metzer, ordförande i rockstjärnans norska fan club.

– Han (George Nick Nichopoulos) har mist sin legitimation, och hade säkert inte så mycket pengar att leva på, så han skrev en best seller. Det kan vara av ekonomiska motiv som han gör detta, men det kan också vara för att föra fram sanningen, säger Arne Metzner till NRK.