Piteå vs Östersund

NÖJE

Piteå

Nu är det norrlänningarnas tur att jiddra. Piteå och Östersund har sina festivaler samma helg. Vars ska man fara?

Vad?

Piteå dansar och ler. Drygt 60 band spelar på tre stora scener i Piteås innerstad. Dessutom en av Sveriges absolut största knallemarknader.

Datum: 24-28 juli.

Publik: Dansar och ler har mer karaktären av en gatufest än av en festival så det är inte heller hit du ska om du letar efter Bajsmannen, rockers som kopulerar offentligt eller punkare på dekis. Precis som i Östersund så är det blandat folk i alla åldrar, 45 000 vanliga svennar på gatufest helt enkelt. Det är ungefär fifty-fifty mellan inresande och infödingar. Men bland de som kommer utifrån är det så klart en hel del hemvändande norrlänningar, så de är ju i majoritet. För en gångs skull.

Artister:

Eskobar

,

Patrik Isaksson

,

The Boppers

,

Sven-Ingvars

,

Fjärde Världen

,

Markoolio

,

Ceasars Palace

,

Uno Svenningsson

,

Tomas Ledin

,

Bo Kaspers Orkester

,

Lambretta

,

Mendez

,

Ison och Fille

,

Infinite Mass

,

Nationaltatern

,

Randy

med fler.

Stämning:

Piteå dansar och ler har inget lummigt ölstråk, utan det är själva stadskärnan som utgör festivalens hjärta. Lite mer betongkänsla alltså och lite mindre tryck och kämparglöd än på Storsjöyran. Men det är gemytligt och onyktert på det där sköna sättet som fester brukar vara innan de urartar till regelrätta fylleslag.

Mat och dryck:

Här handlar det inte bara om korvar och gamla hamburgare. Gästerna kan käka lokala kulinariska läckerheter som renkebab, viltwok och wokad palt. Men det finns även en massa mat från övriga världen, som Japan, Thailand, Iran och Libanon. För att vara en festival är matutbudet i det närmaste grymt.

Missa inte:

RFSL är med på festivalen på ett hörn och i deras kärleksland är det partaj för alla som är openminded. Öl, dragshow, mexikansk mat, schlager och Abba-covers. Och så kärlekspatrullen som delar ut kådisar och det kan ju vara mer än lovligt lägligt på en festival. En skön minimanifestation mot fördomar och annan goja.

Total poäng: 13

Le Marc stod ensam på scenen med en gitarr.

Bo Sundströms bästa Piteå dansar och ler-minne:

Karolina Fjällborg