Vanligt smink kan ge dig allergier

Publicerad:
Uppdaterad:
Vanliga skönhetsprodukter kan ge besvär i form av till exempel klåda och eksem. (Produkterna på bilden har inget med artikeln att göra).
Foto: Jan Danielsson
Vanliga skönhetsprodukter kan ge besvär i form av till exempel klåda och eksem. (Produkterna på bilden har inget med artikeln att göra).

Nästan hälften av svenskarna får eksem, klåda och utslag av smink, schampo, tvål och parfymer.

I vissa fall kan det gå så långt som till håravfall och försämrad syn.

Lär dig använda rätt produkter – på rätt sätt – för att slippa drabbas.

Allt fler får besvär efter användning av smink, schampo, tvål och parfymer. Klåda, eksem och utslag är några av de vanligaste obehagen.

I en nyligen gjord undersökning vid fyra större hudmottagningar i Sverige frågade man eksempatienter om de någon gång upplevt negativa effekter av smink och hårvårdsprodukter. Resultatet visar att nära 47 procent hade upplevt besvär. Obehag i ansiktet och på halsen, utslag, rodnader och klåda var de vanligaste åkommorna. Smink, tvålar, deodoranter och schampo misstänkte de själva som orsak till besvären.

– Undersökningen visar att många reagerar på smink- och hudvårdsprodukter. Men man ska komma ihåg att de som svarade redan hade besvär med eksem, säger Magnus Lindberg, överläkare vid yrkes- och miljödermatologen inom Stockholms läns landsting.

Var tionde svensk har haft besvär

En annan studie gjord av Läkemedelsverket visar att så många som var tionde svensk någon gång har fått besvär efter användning av olika skönhetsprodukter.

Läkemedelsverket har också den övergripande kontrollen av kosmetiska produkter, dit läkare på frivillig basis kan rapportera misstänkta biverkningar. Tyvärr är rapporteringen undermålig.

– De allra flesta som får problem byter bara produkt och söker aldrig läkare. Därför vet vi inte riktigt hur stort det här problemet är, säger Magnus Lindberg.

Av de cirka 100 rapporter som kommit in hittills i år rör många mjukgörande krämer, hårvårdsprodukter samt smink, ofta kosmetika för ögonen eller nagellack.

Allergiskt kontakteksem, rodnader, irriterad hud och etsskador är några av de problem som uppstått. Ett exempel är en kvinna som innan hon solade solarium smörjde in sig med en så kallad UV-accelerator. Hon fick så svåra brännskador att hon tvingades tillbringa tre veckor på en intensivvårdsavdelning.

Kraftiga rodnader i ansiktet

Ett annat exempel är en 30-årig kvinna som plötsligt fick kraftiga rodnader i ansiktet, lätt fjällning på ögonlocken, panna och kinder. Efter en utredning samt sjukskrivning kunde läkaren konstatera kontaktallergi. Hennes nagellack hade gjort henne allergisk. När hon slutade måla naglarna kunde hon gå tillbaka till sitt arbete.

Att ge generella råd om vad man som konsument ska undvika är svårt, menar Magnus Lindberg. Problemen varierar med känslighet och individ.

– Men jag brukar säga att man bör undvika parfymerade produkter eller produkter som innehåller så kallade naturprodukter som kan vara irriterande eller allergiframkallande .

Att välja oparfymerat är alltså en fördel om man vill undvika allergiska besvär. Att slänga gammalt smink och gamla hudvårdsalvor är andra goda råd.

– Produkterna har begränsad hållbarhet. En hudkräm som innehåller fett kan härskna och det kan också bildas växt av bakterier i produkten. Det i sig är inte bra att ha i ansiktet, säger Magnus Lindberg.

Så gör du för att minska risken

Produkterna som ger flest besvär

De 8 vanligaste besvären av smink

Malin Byström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN