Judas Priest-gitarrist sjuk – ersätts i turnén

Kommer till Sverige i juni

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Glenn Tiptons har diagnosen Parkinson.

Sjukdomen är nu så pass allvarlig att han ersätts i den kommande turnén med Judas Priest.

– Det är en förödande sjukdom och han har kämpat emot den på bästa sätt. Glenn är en kämpe, säger bandkollegan Richie Faulkner till Nöjesbladet.

På måndagen lämnade Judas Priest ett uttalande på sina officiella kanaler, däribland Instagram.

Det klassiska metal-bandet meddelade då att gitarristen Glenn Tipton, 70, drabbades av sjukdomen Parkinsons för tio år sedan. Det har inte varit allmänt känt förrän nu.

Trots sjukdomen kan han spela enklare riff, enligt bandet. Men den beskrivs nu som så pass allvarlig att han inte kan fullfölja sin roll som gitarrist i bandet. Därför ersätts han nu av musikern Andy Sneap, som har samarbetat med bandet i flera år, under den kommande turnén.

– Han kommer inte att kunna turnera som han har gjort innan. Men jag vill inte att någon ska tro att han lämnar bandet på något sätt. Glenn kommer att vara kvar och spela in och skapa musik med Judas Priest. Hans inflytande på bandet kan inte undervärderas. Han är unik och oortodox och det är tack vare honom som Priest har sitt sound, säger Richie Faulkner, gitarrist i Judas Priest, till Nöjesbladet.

”Vi står bakom hans beslut”

Glenn Tipton kan komma att äntra scenen vid något eller några tillfällen under turnén, beroende på förutsättningarna, berättar Faulkner.

– Det skulle vara magiskt. Men vi vill inte sätta press på honom. Det är en allvarlig sjukdom och när han känner sig redo kommer han att köra på.

– Det är en förödande sjukdom och han har kämpat emot den på bästa sätt, som Glenn alltid gör. Nu har han kommit fram till detta modiga beslut och vi står bakom det till 1000 procent, säger Faulkner.

Vad har du att säga om hans ersättare Andy Sneap?

– Andy är ett fan till bandet, ett fan till Glenn Tipton. Han är respektfull för situationen och han vill inte ta över, utan är här för att stötta Glenn. Det var också Glenn som föreslog Andy så det är det mest logiska valet. Det kommer att bli jättebra.

Judas Priest påbörjar sin turné i mars, i samma veva som deras nya album ”Firepower” släpps, och i juni kommer de till Sverige och Sweden Rock Festival.

Publicerad:

LÄS VIDARE